Inspirație pentru Primăria Cluj: zeci de mii de constănțeni implicați în deciziile orașului, prin simple chestionare online

192
Cazinoul din Constanța. Foto: cugetliber.ro

Bugetarea participativă de la Cluj a fost un succes răsunător, când vine vorba de PR (multe alte orașe au început eforturi similare sau consideră o astfel de abordare) și noi, cetățenii Clujului, sperăm că proiectele ce au ajuns în selecția finală, vor fi și implementate.

Implicarea cetățenilor în bunul mers al lucrurilor nu ar trebui însă să fie un exercițiu făcut odată pe an, ci un exercițiu permanent. Aplicații precum MyCluj sunt minunate și permit oamenilor sesizarea problemelor întâmpinate în oraș, dar ar trebui ca cetățenii să fie implicați și în deciziile mari ce se iau pentru urbe.

Și aici avem un exemplu de la Constanța – un exemplu ce nu este numai demn de urmat, ci și ușor de implementat. În urma unor discuții destul de aprinse, cu actorii locali, privind eliminarea parcărilor din zona istorică a Constanței, Primăria de acolo a elaborat un simplu chestionar online, cu ajutorul Google Forms. Acest chestionar a fost trimis cetățenilor din Constanța, pentru a afla punctul lor de vedere în legătură cu problema parcărilor. Peste 30.000 constănțeni au răspuns, și opțiunile lor au fost disproporționat în favoarea eliminării parcărilor.

Chestionarele online realizate de Primăria Constanța au primit zeci de mii de răspunsuri

Cei de la Primăria Constanța au rămas înmărmuriții când au văzut numărul de răspunsuri primite, și au încercat să vadă dacă nivelul de interes al cetățenilor e la fel de mare și pe alte probleme (de ex. reabilitarea cazinoului sau nivelul de performanță al poliției locale). Și, surpriză, surpriză, cetățenii chiar vor să fie implicați în deciziile majore din urbea lor.

Soluția celor de la Constanța este atât de simplă și de elegantă încât ar putea să devină normă în mai toate orașele din România, peste noapte. Bineînțeles, ar fi minunat ca și Primăria Cluj, care s-a obișnuit să fie copiată, nu să copieze de la alții, să preia acest instrument de la Primăria Constanța și să intre într-un dialog permanent cu cetățenii pe probleme de dezvoltare mari, și mici, ale orașului. Este un pas ce nu numai că va aduce administrația mai aproape de cetățeni, ci îi va permite și să simtă mereu pulsul urbei.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentARTForm la H33, două zile de festival de artă realizată de tineri: artă urbană, pictură, fotografie, spectacole, concerte și workshop-uri
Articolul următorStartup-urile românești de tehnologie, invitate să se prezinte în fața investitorilor la Luxemburg

4 COMENTARII

  1. Chestionarul ala a fost facut de ochii lumii, primaria Constanta nu da doi bani pe opinia noastra (a Constantenilor!), au distrus centrul istoric (peninsula) cu pavaj chinezesc de doi lei si o reabilitare pe bani europeni din care s-a furat o treime si acum vor sa interzica circulatia pe unele strazi ca sa nu se strice si mai mult pavajul de tip gresie. Oricum fac doar ce vor ei, sa lauzi o astfel de initiativa si sa o dai exemplu pentru altii e penibil.

  2. Ati inebunit?? De unde atata democratie la Constanta, cel mai distrus oras din Romania??

    A fost un singur sondaj referitor la accesul si parcarea masinilor in orasul vechi, pentru perioada de sezon, sau de extrasezon, etc

    In Constanta primaria face doar EXACT ce vrea, supusa intereselor de partid (PSD) si a baietilor destepti, care au firmele de casã si contractele asigurate din banul public.

    Toata lumea este impotriva construirii de biserici (si asa exagerat de multe) in cele mai neastepate locuri, primaria nu da doi bani.

    Au dezafectat TOATE locurile de joaca pentru copii pentru ca mobilierul de joaca era praf.

    Nu se planteaza copaci si flori, spatiile verzi (domeniul public) se vand si peste noapte apar blocuri !!

    Se decoperteaza strazi care au asfaltul in stare buna, dar alte cartiere zac fara sosele asfaltate de anu buni de zile.

    Ne sufocam de asfalt mizerie si cladiri abuziv ridicate.

    Mamaia este distrusa si ea, a devenit un cartier de blocuri amestecate cu hoteluri, fara spatii verzi si cu parcari insuficiente, asfalt cat cupronde.

    Se construieste pe plaja (!!!), se construieste peste tot unde se mai gaseste un loc viran, intre vechile hoteluri.

  3. Chestionarul dat exemplu nu se referea la parcari, ci la interzicerea circulatiei masinilor in zona Peninsulara, zona care e locuita de multe familii, transformarea acesteia intr-un ghetou de carciumi, ca numai atat ii duce capul pe cei din primarie sa valorifice zona istorica a orasului si pot afirma ca s-au ales cu multe invective si injuraturi. Deci, un exemplu cel putin amuzant de urmat!

  4. Ma, voi sunteti pezedisti? De unde aveti informatia asta falsa despre CT? Ce, nu aveti sa criticati la CJ si luati chipurile stiri pozitive tocmai din orasul cel mai sufocat de coruptie din RO???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.