O rețea de rețele și o scânteie …

73

Ați citit poate știrea, ați văzut probabil mesajul … Cetăţenii români din 25 de localităţi din străinătate şi două din România au construit şi au transmis un mesaj impresionat, imaginea solidarităţii peste ţări şi continente cu cauza Roşiei Montane … “ROMÂNI, a sosit vremea schimbării! Viitorul ne aparține! Apărăm patrimoniul, istoria, natura și oamenii. Solidaritate! Împreună punem capăt trădării și corupției. Treziți-vă și implicați-vă, ACUM! Toți pe-un gând și într-un suflet. Uniți Salvăm Roșia Montană!” … Acesta este mesajul transmis ieri de români din întreaga lume pentru Roşia Montană. Cu o menţiune însă: fiecare cuvânt al mesajului a fost scris pe câte un baner afişat de protestari în diferite oraşe ale lumii, de la Dublin, Roma, Munchen, Bruxelles, la New York, Chicago şi Roşia Montană. Un mesaj care îi uneşte pe cetăţenii români peste ţări şi continente. (Mihai Goțiu, 11 noiembrie 2013)

1401287_591212617592902_214030616_o
Dar cum s-a întâmplat totul?

Întâi a fost “scânteia” …

Cristian, român stabilit în Dublin, a avut inițiativa … “Ideea mi-a venit pur și simplu … sincer nici nu știu cum mi-a venit. Și m-am ocupat pentru că am avut timp și am crezut ca așa îi moral să fac. Oricum ce facem noi de la depărtare pentru tărișoara noastră îi aproape zero, dar cel puțin cu astfel de acțiuni poate și sper să reușim să mai dăm un imbold celor care într-adevăr duc greul”, mi-a spus Cristian când l-am întrebat cum i-a venit ideea și ce l-a motivat.

O rețea de rețele …

Amira din București a lansat apoi o chemare pe paginile de Facebook din diaspora și din țară: “Salutare! Va invit sa participați activ la un proiect foarte fain și simplu de realizat și cu efecte mediatice pozitive asupra cauzei Roșia Montană și nu doar” …  Oamenii au răspuns imediat chemării, s-a realizat un grup ad-hoc, pe Facebook,  pentru a  centraliza comunicare … cei prezenți în acest grup “central” au comunicat mai departe informațiile pe grupurile “Salvați Roșia Montană”, deja existente, ale românilor din diverse orașe din diaspora și țară … Apoi, oamenii s-au întâlnit în orașele lor și au realizat pozele …

DSC_0021Poza pentru cuvântul “ACUM !” din mesaj s-a realizat în Praga

Și uite așa, sute de oameni care majoritatea nu s-au văzut niciodată au colaborat cu succes la realizarea unui obiectiv, organizându-se pe Facebook. Un obiectiv aspirațional, o chemare la participare, la implicare, un mediu colaborativ de lucru și o rețea de oameni … Ingredientele unui proiect de succes …

Este un exemplu pentru ceea ce marea rețea de oameni formată în jurul campaniei “Salvați Roșia Montană” poate realiza … Pentru ca succesul să fie replicat sunt necesare noi inițiative, noi proiecte îndrăznețe. Nu știu dacă vom salva Roșia cu astfel de proiecte, dar ne vom salva pe noi  … Ne vom ridica din mocirla apăsătoare a rutinei cotidiene, vom sparge granițele (auto)inventate, ne vom da aripile ca să zburăm mai sus …  Rețeaua o avem … mai rămâne să avem scântei! ACUM!

Articolul precedentRoşia Sustenabilă: Alternative la minerit
Articolul următorPentru toți cei ce țineți magia în viață

2 COMENTARII

  1. “Nuielusa de Sfantul Nicolae” Sa prezentam lumii si obiceiurile si traditiile noastre pe care vrem sa le protejam prin aceste actiuni.. Fiecare demonstrant sa vina cu o nuielusa impodobita cum crede el de cuvinta sa le aratam parlamentarilor ca “Mos Nicolae-i vede”
    ” Pomul de Craciun Rosia Montana” impodobit numai cu ce produce pamantul (natural)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.