Opțiuni pentru un guvern de lideri în care să putem crede

224
Sala de ședințe a Guvernului României

Trăim unele din cele mai dificile momente post-decembriste. De doi ani, România este întinsă ca un elastic și stă să se rupă. Nefericirea noastră este că avem un Guvern ce alimentează această stare de tensiune și sapă în continu la tranșeele ce separă tot mai mult societate noastră. În centenarul Marii Uniri, suntem mai divizați decât în orice an după 1989.

Nu e clar încă cine va câștiga – ei și ai lor, sau țara. Sperând însă că avem ca și popor forța să ne opunem unei întoarceri la dictatură, merită să începem un dialog constructiv privind alternativa la actuala guvernare. Nu suntem din categoria celor care cred că PSD-ul trebuie să dispară. Sunt oameni de valoare în partid – ei rămân însă ascunși în spatele unei pâcle de fake news și a unui dialog de mahala. E clar însă că în momentul de față PSD-ul a devenit nefrecventabil – inclusiv pentru proprii parteneri de coaliție.

Are însă opoziția și societatea civilă lideri suficient de maturi și de experimentați pentru a prelua puterea? Noi spunem că da. Mai jos vă oferim câteva opțiuni pentru un Guvern format din oameni din administrație, din mediul politic, de afaceri sau din societatea civilă, care s-au remarcat în activitatea lor:

  1. Prim Ministru -> Ilie Bolojan (Primarul Oradiei) – cel mai bun administrator public din România în momentul de față, la distanță mare față de restul. În mare parte necunoscut românului de rând, pentru că nu e genul de papagal politruc ce se bagă în seamă de dimineață până seară, la televiziuni prietene. Ce a reușit să facă în Oradea se numără printre cele mai mari realizări ale administrației publice din România (mergeți și vedeți cu proprii ochi). E deștept, vizionar, și, calitate rară în România, om de acțiune.
  2. Ministrul de Finanțe -> Andrei Rădulescu (Economist Șef Banca Transilvania) – Banca Transilvania, singura bancă din România cu capital majoritar românesc, a ajuns anul acesta lider de piață – o realizare impresionantă dacă avem în vedere numele grele din străinătate ce se bat pentru această poziție.
  3. Ministrul Dezvoltării Regionale -> Alin Tișe (Președintele Consiliului Județean Cluj) – în mare parte marginalizat în cadrul partidului, datorită personalității abrazive, este totuși un administrator ce livrează. CJ Cluj este printre puținele din țară cu un plan clar multi-anual de investiții în infrastructură publică și cu o viziune de dezvoltare clară.
  4. Ministrul Fondurilor Europene -> Nicușor Moldovan (City Manager Alba Iulia) – Alba Iulia este orașul ce a atras mai multe fonduri europene pe cap de locuitor decât orice alt municipiu. Cu o echipă ce mâncă proiecte europene pe pită, Nicușor Moldovan e un model ce ar trebui clonat în fiecare administrație.
  5. Ministrul Transportului -> Dorinel Umbrărescu (Patron UMB Spedition) – printre puținii oameni din țara asta care au arătat că știu cum să facă infrastructură publică de calitate (au făcut drumuri de ani buni) și printre puținii care termină autostrăzile pe care lucrează înainte de termen.
  6. Ministrul Sănătății -> Vlad Voiculescu (fost Ministru al Sănătății) – unul din cei mai respectați profesioniști în domeniul medical, atât de către societatea civilă, cât și de către funcționari obosiți din Minister. Printre puținii Miniștrii ce au pornit o reformă reală în domeniu.
  7. Ministrul Educației -> Daniel Funeriu (fost Ministru al Educației) – a pornit cea mai ambițioasă reformă a sistemului educațional din România, a avut curajul să arate puroiul din sector și să identifice cancerul ce riscă să ne amaneteze viitorul țării. Cu imperfecțiunile de rigoare și cu o personalitate dificilă, Funeriu este totuși printre puținii ce pot salva sectorul educației românești.
  8. Ministrul Justiției -> Laura Codruța Kovesi– nu are nevoie de introducere. Una din puținele raze de lumină în România ultimilor ani și printre puținele personalități românești apreciate de partenerii noștri vestici acum.
  9. Ministrul Afacerilor Interne -> Raed Arafat (Secretar de Stat Ministerul de Interne) – viziune, rigurozitate, și putere de muncă – calități ce îl fac pe d-ul Arafat printre cei mai buni candidați pentru această poziție.
  10. Ministrul Afacerilor Externe -> Sebastian Burduja (Președinte PACT) – diplomația românească are nevoie de aer proaspăt și de o persoană ce cunoaște bine limbajul Vestului (parteneri fără de care România nu are nici o șansă să se dezvolte).
  11. Ministrul Economiei -> Iulian Stanciu (Patron eMag) – eMag este una din cele mai de succes firme românești și unul din cele mai recunoscute branduri în afara României. Dacă economia românească ar funcționa la fel de bine ca serviciile eMag, am fi departe ca țară acum.
  12. Ministrul Agriculturii -> Dacian Cioloș – puțini cunosc domeniul precum îl cunoaște el, mai ales pe partea de politici publice.
  13. Ministrul Culturii -> Mihai Goțiu (Senator USR) – trebuie să avem Roșia Montană pe lista patrimoniului UNESCO. Este cauza ce a trezit la viață societatea civilă românească și mișcarea ce poate se va dovedi că ne va salva pe noi ca națiune. Trebuie cineva la Cultură care are curajul să facă acest pas important și necesar pentru România.
  14. Ministrul Mediului -> CsibiMagor (Director Executiv WWF) – ar fi bine să avem pe cineva la conducerea acestui minister căruia să îi și pese de mediu.
  15. Ministrul Protecției Sociale -> Manuela Stănculescu – printre puținii experți din România ce cunosc domeniul bine și sunt implicați trup și suflet în a adresa problemele sociale din țară.

Aceasta e o listă pusă rapid la un loc. La o astfel de listă ar tot trebui adăugate nume, iar discuțiile din spațiul public ar trebui să se axeze pe politici publice, pe idei de viitor și pe cine sunt cei mai competenți să le livreze.

Dacă nu vom ști să ne promovăm valorile riscăm să fim continuu conduși de inferiorii noștri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentOradea a decis: de la Palat Episcopal la Centru Cultural
Articolul următorAmsterdam va avea un pod imprimat 3D, realizat din oțel

4 COMENTARII

  1. Am reusit sa citesc o sumedenie de critici. Cred ca articolul incearca sa ne faca sa gasim nume, persoane care ar putea face parte din guvern, nu sa le dam jos pe cele propuse. Oameni pe placul tuturor, nu prea cred ca vom gasi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.