Acasă TIFF – Transilvania International Film Festival

TIFF – Transilvania International Film Festival

tiff-2023

TIFF – Transilvania International Film Festival

Transilvania International Film Festival ediția 2023 va avea loc între 9-18 iunie.

Fondat în 2002, în Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.

În ultimii 19 ani, a devenit un brand, nu doar datorită selecției remarcabile de filme, ci și organizării ireproșabile, atmosferei efervescente și varietății de evenimente – de la seminarii, ateliere, programe dedicate industriei cinematografice și conferințe la concerte și petreceri memorabile, cine-concerte și expoziții de artă.

TIFF este primul festival major din Europa care a avut loc fizic în timpul pandemiei, în 2020, în condiții de siguranță.

Festivalul Internațional de Film Transilvania a avut onoarea de a primi pe covorul roșu câteva dintre cele mai importante personalități ale cinematografiei europene, printre care Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin, Sophia Loren, Alain Delon și Fanny Ardant.

Principalele obiective ale TIFF rămân promovarea artei cinematografice prin prezentarea celor mai provocatoare filme ale momentului, susținerea tinerilor cineaști și implicarea constantă în dezvoltarea industriei cinematografice. În acești ani, printre programele și inițiativele sale s-au numărat:

  • infiniTIFF - un think-tank dedicat viitorului conținutului audiovizual, transformărilor digitale și tehnologiilor de ultim moment, care se adresează principalilor stakeholderi implicați în producția audiovizuală;
  • Transilvania Talent Lab (TTL) – singurul program de training specializat în management cinematografic din România;
  • Transilvania Pitch Stop (TPS) – programul care susține primii pași către dezvoltarea celor mai promițătoare proiecte de film din România și țările vecine, atât sub forma unui Workshop, dar și a platformei de co-producție:
  • EducaTIFF – primul program de educație cinematografică din România, dedicat copiilor de toate vârstele;
  • Let’s Go Digital – un program intensiv care le oferă adolescenților ocazia de a acoperi toate etapele procesului de filmare sub atenta supraveghere a profesioniștilor din industrie.

TIFF este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania, a primit titulatura de membru CENTEAST – Alianța Festivalurilor de Film din Europa Centrală și de Est și este sprijinit de Programul MEDIA – Europa Creativă. În 2011, TIFF a fost acreditat de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), fiind poziționat printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii.

Referințe recente

Date de contact

TIFF – Transilvania International Film Festival 0 recenzii

Scrie o recenzie

Nu există încă recenzii la această pagină

Scrie o recenzie

Adresa ta email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *