Parcul Armătura și malul Someșului, ecologizate de voluntari pentru Someș Delivery 2018

245

Sâmbătă, în cadrul proiectului Someș Delivery, a avut loc o nouă acțiune de ecologizare a Parcului Armătura și a malurilor Someșului din această zonă. Organizatorii au pus la dispoziție saci, mănuși, apă și i-au invitat pe clujeni să descopere un spațiu urban puțin explorat, contribuind astfel la pregătirea celei de-a patra ediții Someș Delivery, din 14-15 iulie.

La acțiunea de sâmbătă au participat între 40-50 oameni, ceea ce reprezintă un răspuns foarte bun din partea comunității clujene. S-a lucrat pe echipe, acoperindu-se aria parcului și o mare parte din cea a malului, cu excepția anumitor zone sunt accesibile doar cu barca. Au fost strânși aproximativ 70 de saci de deșeuri, dintre care 20 de materiale reciclabile.

Printre deșeurile strânse s-au găsit inclusiv saltele de apă, prosoape, papuci – fapt care arată, până la urmă, că zona de apă este folosită pentru agrement și are potențial. Riveranii și-au mai „uitat” în apropiere și carcase de televizor, borcane și ambalaje de toate felurile. „Ce facem noi acum rezolvă pentru foarte puțin timp situația. E un gest care ar trebui repetat săptămânal, poate, ceea ce nu e soluția”, consideră Marius Moga, coordonatorul proiectului Someș Delivery.

La această ediție, dimensiunea de mediu a proiectului a fost mult mai bine dezvoltată: pe lângă inițiativa de sâmbătă, precedată în mai de o altă ecologizare în aceeași zonă, s-a realizat și o cercetare în amonte, pentru a afla ce se întâmplă cu gunoaiele acolo. Cercetarea a inclus discuții cu sătenii, precum și  o documentare prin filmări VR (Virtual Reality) la 360 de grade. Aceste filmări de pe râu vor putea fi vizualizate la Eco VR Delivery, weekend-ul viitor. Principalele sectoare problematice identificate sunt în zona Florești, unde există și o groapă ilegală de gunoi, spre Gilău și în zona de picnic din Mărișel, afirmă Alexandra Anghel, Coordonator de mediu în cadrul Someș Delivery. De asemenea, programul de duminică, 15 iulie, include și un atelier despre mediu și reciclare alături de Let’s do it, Romania!.

Încă de la început, echipa a încercat să ajungă la  locuitorii din zonă pentru a afla ce intervenții sunt oportune și a aduce informații cu un caracter subiectiv. Aceste povești individuale vor fi cuprinse în gazeta Someș Expres, realizată de arh. Simona Or-Munteanu și jurnalista Paula Boarță.

Ediția de anul acesta se numește Someșul de firul ierbii, încurajând și mai mult asumarea spațiului public de către locuitori și participarea acestora la luarea deciziilor. „Ne uităm invers la lucruri, nu pornim ca un proiectant de sus, cu o hartă mare a Someșului în față. Suntem aici, scara 1:1, încercăm să înțelegem, să aflăm ce gândesc ei, cum folosesc locurile acestea, după care testăm ce aflăm și încercăm să ducem în direcția respectivă lucrurile. Vrem să contribuim la o strategie, noi putem oferi acea lupă de privit în detaliu”, explică arh. Marius Moga.

Una dintre intervențiile realizate pentru ediția din acest an a Someș Delivery

Intervențiile din acest an facilitează accesul la râu și felul în care e folosit malul Someșului, amenajând coborâri spre apă, băncuțe cu vreascuri culese din apropiere, mici platforme pe apă, într-una din cele mai verzi și mai sălbatice spații de pe malul Someșului în Cluj. Multe dintre acestea vor rămâne pe tot sezonul, ca să poată să fie testate în continuare și să arate că spațiul poate folosit și altcumva.

Deși are toate caracteristicile unui parc, cu arbori maturi, multe păsări, maluri foarte bogate în vegetație, el se află „în afara hărții mentale a clujenilor”, ne spune Marius Moga. Prin ediția din acest an, Someș Delivery dorește să îl readucă pe harta verde a Clujului, ca alternativă de agrement.

Parcul Armătura mai are o calitate: poți evada din oraș foarte ușor, oferind o experiență diferită de petrecere a timpului liber și de conectare cu natura. „Pentru ca lumea sa vină în parc, acesta trebuie făcut mai atractiv: e nevoie de amenajări, bănci cu spătar, dar nu e necesar să fie asfaltat – e frumos așa cum e acum”, este de părere Iacob Cristian, Coordonator voluntari.

Lansarea evenimentului va avea loc sâmbătă, 14 iulie, de la ora 11:00, printr-o dezbatere publică pentru dezvoltarea unei strategii de amenajare și utilizare a Someșului din Cluj, centrată pe mediul natural.

Harta Someș Delivery 2018 în Parcul Armătura

În ambele zile va exista un program dedicat copiilor (jocuri cu apă organizate de MiniReactor și un atelier de arhitectură realizat de Fabrica de Pensule – ARTbecedar), iar seara sunt programate concerte: Loop Doctors, în partneriat cu Smida Jazz Festival, DJ Vekt, DJ Musai și The Kryptonite Sparks. De asemenea, Someș Delivery 2018 va include și o lectură publică de literatură contemporană alături de Andrei Dósa, o zonă de muzică experimentală cu și despre deșeuri, proiecția filmului „Odiseea” și plimbări ghidate cu caiacul.

Malul Someșului e o zonă marginală în percepția multor clujeni, e un loc unde se aruncă lucruri, prea puțin accesibilă interacțiunii și petrecerii timpului liber. Someș Delivery își propune să schimbe acest lucru. În fiecare an, este ales un alt segment al râului, contribuind astfel la apropierea clujenilor de Someș și la transformarea acestuia într-o zonă de interes pentru viața orașului.

Referințe

somes-delivery-logo

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentExpediție urbană în Amsterdam, un oraș pentru oameni
Articolul următorFirmă clujeană de software achiziționează două firme din Vestul Europei, evaluate la 1,3 milioane Euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.