Parcul Primăverii din Mănăștur se extinde și ‘înverzește’, printr-un proiect de reamenajare cu fonduri europene

1023
Propunere reamenajare Parcul Primăverii, Mănăștu. Amfiteatrul public și grădina pluvială propuse.

Parcul Primăverii din cartierul clujean Mănăștur va fi reamenajat și extins de la o suprafață de aproximativ 17.000 mp, la o suprafață de peste 21.000 mp. Se vor planta peste 400 de arbori noi, care vor consolida caracterul de spațiu verde. Benzinăria de pe strada Almașului va fi înlocuită, parcul fiind extins pe suprafața acesteia. O altă propunere importantă este realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. Această fâșie umedă va fi principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat.

Conceptul de reamenajare pentru Parcul Primăverii a fost prezentat marți, 6 aprilie, în cadrul unei dezbateri organizata de Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). Proiectul cuprinde de asemenea reorganizarea străzilor Ion Meșter și Emil Cioran. Urmează etapa studiului de fezabilitate și ulterior licitația pentru proiectare și execuție.

O noutate propusă în cadrul conceptului de amenajare este regândirea funcțiunilor care sunt depășite în acest moment, raportat la nevoile și standardele de calitate a vieții locuitorilor din Mănăștur. Este cazul benzinăriei de pe strada Almașului, care va fi înlocuită, parcul fiind extins pe suprafața acesteia. O altă propunere importantă este realizarea unei zone umede, amenajată cu vegetație naturală specifică. Această fâșie umedă va fi principalul element natural și acvatic al spațiului verde nou amenajat. Străzile Ion Meșter și Emil Cioran vor fi reamenajate conform conceptului Oraș pentru pietoni, testat cu succes în alte locuri din oraș. Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria macheta 3D care va fi amplasată în incinta parcului. Proiectul face parte din Programul de investiții Clujul Verde și va fi finanțat din fonduri europene”, a explicat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Parcul va fi extins de la o suprafață de aproximativ 17.000 mp, la o suprafață de peste 21.000 mp. Conceptul de reamenajare a fost realizat de către arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Olănescu și Studio 82.
Soluția de amenajare presupune integrarea zonei de intervenție într-un sistem verde ce leagă zona Pădurii Făget de Parcul Iuliu Hațieganu și malul râului Someșul Mic.

Concret, sunt propuse următoarele tipuri de intervenții:

Parcul Primăverii

Reorganizarea traseului pe axa nord sud a grădinii publice, de-a lungul fâșiei umede cu vegetație specifică
Propunere de reorganizare a activităților de socializare și relaxare într-o fâșie destinată acestora, de-a lungul fâșiei umede cu vegetație specifică
  • reorganizarea aleilor și accesului în parc, pentru a facilita accesibilitate sporită tuturor categoriilor de utilizatori
  • stabilirea și reorganizarea unor zone funcționale precise: locuri de joacă, locuri pentru practicarea exercițiilor fizice și activități sportive etc. La aceste funcțiuni existente se adaugă un amfiteatru în aer liber, o grădină pluvială și două pajiști urbane pentru recreere.
  • evidențierea vegetației existente și plantarea de noi arbori
  • dotarea parcului cu mobilier urban modern
  • amenajarea iluminatului public și arhitectural cu tehnologie LED, dotarea spațiului public cu stații de încărcare pentru vehicule electrice (mașini, biciclete, trotinete)
  • sistem subteran de colectare a deșeurilor și sistem ecologic integrat cu rigole naturale

Străzile Ion Meșter și Emil Cioran

Propunerea de amenajare a străzii Ion Meșter prin transformarea acesteia într-o suprafața de tip shared space
Propunerea de amenajare a străzii Emil Cioran prin transformarea acesteia într-o suprafață de tip shared space
  • transformarea străzilor în suprafețe de tip shared space
  • reorganizarea locurilor de parcare auto și dotarea unor locuri de parcare cu stații de încărcare pentru vehicule electrice
  • plantarea de aliniamente de arbori, cu includerea arborilor existenți
  • refacerea iluminatului stradal și arhitectural și dotarea străzilor cu mobilier urban modern

Prin conceptul de reamenajare a Parcului Primăverii se urmărește revitalizarea spațiului public pe baza celor 3 componente fundamentale pentru o dezvoltare sustenabilă și anume: componenta ecologică, cea socială și cea economică.

Întregul concept de amenajare, cu detalii pentru fiecare zonă de intervenție poate fi consultat pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la acest link. Înregistrarea dezbaterii publice poate fi urmărită pe pagina de Facebook a CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentClujenii aleg în ce metropolă vor să trăiască. Obiectivele și proiectele Clujului pe termen lung pot fi acum prioritizate online de către cetățeni.
Articolul următorNoptiera DREAM ON, realizată din materiale reciclate și lemn local, unul din produsele care vor reprezenta Clujul la Romanian Design Week 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.