Programul vernisajelor organizate prin proiectul România Remarcabilă în 5 sate din Transilvania

70
Comuna Vadu, județul Cluj.

Centrul Cultural Clujean anunță programul vernisajelor organizate prin proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural prin artă și antreprenoriat în cinci sate din Transilvania, membre ale rețelei România Remarcabilă. 

Rezidențele artistice au promovat deschiderea către artele contemporane în comunitățile rurale, prin implicarea artiștilor în procese comunitare.

Rezidențele au oferit artiștilor și comunităților locale oportunitatea de a se cunoaște, de a învăța unii de la alții și de a crea împreună, aducând o perspectivă nouă asupra peisajului cultural și social al Transilvaniei. Acest transfer de resurse și idei este o altă traducere, în termeni practici, a conceptului de interpretare a patrimoniului.

  • Nona Inescu a folosit la Mănăstireni o practică de cercetare participativă pentru a explora ca un arheolog conexiunea dintre istoria orală și patrimoniu natural – moștenirea geologică, naturală și imaterială a locurilor pe care le reuneștet într-o carte obiect.
  • În comuna Bucium, Ștefan Radu Crețu folosește povestea mineritului, pietrele sculpturale și sunetul produs de detunate pentru a realiza o instalație cinetică care spune legendele locului.
  • În comuna Bârsana, Mihaela Moldovan a explorat motivul dantelei tradiționale prin instalații de tip patchwork din sfori de cânepă la scară arhitecturală, reinterpretând tradiționalul mileu al bunicilor noastre. 
  • Irina Botea Bucan & Jon Dean au mers în comuna Fundata pentru a se apleca asupra schimbării rolului căminului cultural, asupra istoriei de schi fond și a primului sat turistic românesc. Au folosit formatul șezătorilor și workshop-urilor intergeneraționale pentru o lucrare finală sonoră.
  • La Moldovenești, Gál Orsolya a explorat video, folosind filtre de hârtie și tehnici din teatrul de umbre, grădinile de zarzavaturi din punct de vedere ecologic și cultural. 

Calendarul vernisajelor este:

Detalii evenimentArtistDetalii eveniment
Comuna Mănăstireni, județul ClujNona Inescu26 august, ora 17:00sat Mănăstireni nr. 52
Comuna Bucium, județul AlbaȘtefan Radu Crețu27 august, ora 13:00,Primăria Bucium (sat Bucium nr. 25)
Comuna Bârsana, județul MaramureșMihaela Moldovan28 august, ora 16:00,Muzeul Satului
Comuna Moldovenești, județul ClujOrsolya Gál8 septembrie, Muzeul Satului Moldovenești, Strada Principală 240, Moldovenești
Comuna Fundata, județul BrașovIrina Botea Bucan & Jon Dean9 septembrie

Patrimoniul cultural, material și imaterial al fiecărei localități, a reprezentat punctul de pornire a fiecăreia dintre inițiativele artistice, artiștii invitând prin arta lor comunitățile locale să vadă cu alți ochi contextul natural, poveștile și meșteșugurile din fiecare comună. 

“Rezidențe din cadrul România Remarcabilă au reprezentat un moment important pentru fiecare comună în care sătenii au găzduit și integrat pentru prima dată artiști contemporani. Pe lângă șocul cultural inițial, localnicii și-au expus poveștile personale cu satul, au legat relații de încredere cu artiștii și au văzut potențialul cultural pe care o lucrare de artă contemporană o are pentru comunitate și mândria locală.”, afirmă Irina Bălan, coordonatoarea rezidențelor.

Tehnicile de interpretare a patrimoniului, explorate în cadrul proiectului, deschid și facilitează discuția despre elementele identitare ale unui loc prin stimularea emoțiilor și realizarea de conexiuni afective cu deținătorii lor.  

Programul de rezidențe face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, și se bazează pe accesul deschis al artiștilor la resurse de creație, pe modalități etice de lucru, respectând demnitatea și viața privată a membrilor comunităților gazdă, încurajând comunicarea interetnică, toleranța confesională și egalitatea de gen. 

Proiectul este implementat pe o perioadă de 18 luni, în intervalul noiembrie 2022-aprilie 2024, iar valoarea totală nerambursabilă a acestuia este de 983.000 lei (198.670,14 euro). Inițiativa este realizată în parteneriat cu Muzeul Național din Liechtenstein.

Referințe

Centrul-Cultural-Clujean
  • Strada Fluierașului 3, Cluj-Napoca

Centrul Cultural Clujean este o organizație neguvernamentală pentru dezvoltare culturală și urbană. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentBaby Swim, singurul bazin de înot din Cluj-Napoca dedicat exclusiv bebelușilor și copiilor până la 3 ani
Articolul următorFondatorul Superbet investește în expansiunea pe piața globală a festivalului Untold

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.