Roșia Montană ALIVE, festivalul care dă viață și valorifică potențialul localității patrimoniu UNESCO

634
Poienița din Roșia Montană unde s-au ținut spectacolele de teatru și unele concerte din cadrul Roșia Montana ALIVE. Foto: Cluj.info

În perioada 11-15 august 2023 a avut loc o nouă ediție a festivalului Roșia Montană ALIVE, în cadrul căruia au avut loc spectacole de teatru, concerte, tururi ghidate și ateliere tradiționale. Festivalul este organizat de către Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, înființată de un grup de localnici al căror scop este construirea unui viitor sustenabil și dezvoltarea comunității din Roșia Montană, localitate care de mai bine de doi ani se află înscrisă în patrimoniul UNESCO.

La ediția din acest an numărul participanților a fost peste așteptările organizatorilor, în jur de 1.000-2.000 de persoane luând parte la evenimente în toate cele cinci zile de festival, care s-a desfășurat în mai multe locații, în bisericile din sat și în poiana de la Tăul Brazi. 

În cadrul festivalului au avut loc loc diverse spectacole de teatru pentru adulți și copii, în aer liber, cum ar fi: Visul unei nopți de vară, Haz de Necaz, Pe o bancă, Tutun și praf de pușcă, Capra cu trei iezi, Cei trei purceluși, Vodă Piper, oferite de Teatrul Național Turda, centrul Maidan Cluj și Fringe Sibiu, iar în clădirile de patrimoniu din sat au fost organizate concerte și recitaluri de vioară, harpă, chitară, voce și pian. Serile s-au încheiat la Tăul Brazi cu petreceri DJ Alex Super Beats (Shiver), DJ Wicked, DJ Socol.

Spectacol de teatru, Visul unei nopți de vară. Foto: Cluj.info

Pe lângă piesele de teatru și concerte, turiștii s-au putut bucura zilnic și de tururile ghidate. Pe lângă vizitarea galeriilor romane, a centrului istoric, unul din obiectivele care nu trebuiesc ratate este monumentul natural Piatra Corbului, de pe vârful căreia veți avea o incredibilă priveliște asupra Văii Cornei, vale care în cadrul proiectului de minerit ar fi trebuit să fie fundul lacului de steril.

Piatra Corbului, de pe vârful căreia veți avea o incredibilă priveliște asupra Văii Cornei. Foto: Cluj.info

Participanții, în număr record, s-au declarat foarte încântați atât de festival, cât și de cazare și s-au bucurat de interacțiunea cu localnicii.

“Mi-a plăcut foarte mult festivalul, este al doilea an consecutiv când particip. Mi-au plăcut tururile ghidate, spectacolele pentru copii, și cele de teatru, care au fost pentru toate gusturile, teatrul din Turda este pe placul multora. Mi-a plăcut ca este loc pentru destui oameni și se poate respira și că sunt activității pe tot parcursul zilei. Am fost cazat la localnici, a fost foarte bine, stăm pentru al doilea an la Casa cu Povești unde au și punct gastronomic local, deci am putut degusta și un meniu tradițional. Recomanda oricui să vină, chiar și doar pentru un weekend, sa experimentez viața la sat.”, a declarat Radu Boloveschi, participant la festival, sosit din Cluj-Napoca.

Numărul pensiunilor a crescut în localitate, peste 10 case, hosteluri și cabane fiind acum disponibile turiștilor pentru cazare în Roșia Montană, printre care noi recomandăm iubitorilor de agroturism Pensiunea Țarina și Pensiunea Casa Mountain Sanctuary, localizate ceva mai departe de zona centrală a Roșiei, într-un paradis verde de dealuri molcome cu fânațe și păduri, iar pentru centrul istoric al Roșiei, Casa Petri, o bijuterie arhitecturală specifică zonei. O listă completă a cazările disponibile în Roșia Montană se găsește la acest link.

Pensiunea Casa Mountain Sanctuary. Foto: Cluj.info.
Casa Petri, Roșia Montană. Foto: Roșia Montană Community.

Festivalul Roșia Montana ALIVE este organizat de către Asociația Roșia Montana in Patrimoniul Mondial, înființată de un grup de localnici care și-au dorit intrarea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO, iar odată ce acest acest lucru s-a întâmplat, acum ei vor să dea viață localității prin mai multe inițiative, precum este și acest festival. Pe data de 27 iulie 2023 s-au împlinit doi ani de când valoarea excepțională a Roșiei Montane pentru istoria și cultura universală a fost recunoscută prin includerea în UNESCO.

Adrian Petri, președintele Asociației Rosia Montana în Patrimoniul Mondial. Foto: Cluj.info

“Ne bucurăm ca am putut da viață acestor locuri și îi așteptăm pe turiști pe tot parcursul anului, nu doar pe perioada festivalului. O să vedeți ca în Roșia Montana am dat drumul la diverse inițiative, ca de exemplu pe tot parcursul anului vă așteptăm cu tururi ghidate de drumeție în locurile de interes ale sitului UNESCO, cu tururi cu mașini offroad, cu tururi cu biciclete electrice, și avem deschise în sat și două puncte gastronomice locale, urmează sa se deschidă chiar al treilea, și deci puteți degusta din preparatele locale. Locuri de cazare apar de la un an la altul tot mai multe așa că va așteptam chiar dacă nu este festival la Roșia Montană, să veniți să petreceți și să vă bucurați de munte, de vremea bună și de produsele și serviciile locale.”, spune Adrian Petri, președintele Asociației Roșia Montana în Patrimoniul Mondial.

Concertul de vioară și pian al interpreților Aron Cavassi și Eliza Puchianu, la Biserica Unitariană. Foto: Cluj.info

Unul dintre evenimentele memorabile ale festivalului a fost concertul de vioară și pian al interpreților Aron Cavassi și Eliza Puchianu, la Biserica Unitariană. Într-una din pauzele muzicale, Eliza și-a spus și  poveste sa legată de Roșia Montană, de la participarea acum mulți ani la protestele Salvați Roșia Montană din București, până la momentul în care a ajuns, în prezent, să cânte la festival într-o Roșie Montană acum intrată în patrimoniul UNESCO.

Aron Cavassi și Eliza Puchianu. Foto: Cluj.info

“Acum 10 ani, vara în București, participam la protestele “Salvați Roșia Montană”, iar astăzi am avut ocazia nu doar să văd pentru prima oară locul pentru care am protestat, ci să și cânt aici muzică clasică, în cadrul Festivalului Roșia Montană ALIVE. Îmi amintesc cum împreună cu prietenele mele împărțeam flyere făcute de noi acasă, printate cu proprii bani, pentru a putea informa cât mai mulți oameni despre situația în care s-ar fi putut afla localitățile de aici, eu fiind aprinsă până în măduva oaselor de nedreptatea ce urma să vină.

Stăteam până seara târziu, protestatarii traversau cât mai multe cartiere, astfel încât să putem informa cât mai mulți oameni despre situația reală care se desfășura pentru locuitorii Roșiei Montane. Am umplut sticle de plastic cu pietricele ca să putem face “zgomot rezonabil”. În acel an eu încă făceam parte din diaspora, eram studentă la Royal Irish Academy of Music, astfel că am participat toamna și în Dublin la protestele “Save Roșia Montană” și am informat cât mai mulți cetățeni de toate naționalitățile despre ce planuri abuzive era vorba. Până la urmă, protestatarii aveau să câștige, prin cuprinderea Roșiei Montane in Patrimoniul UNSCO. Evident că de atunci părea o victorie, dar de abia astăzi am închis acest cerc, atunci când am privit de jur împrejur în Biserica Unitariană și am văzut un public numeros, zâmbitor și curios despre ce le povestea Aron legat de repertoriul ales pentru concert. Astăzi am înțeles că este nu doar important “să știi pe ce lume trăiești” (opusul la “a fi închis în bula ta”), ci să te și implici atunci când o strună interioară începe să vibreze.”, a povestit  Eliza Puchianu.

În afara festivalului, aproape în fiecare weekend la Roșia se organizează fie o seară de film sau un mic concert, evenimentele fiind anunțate din timp pe pagina de de Facebook Roșia Montană Community.

Un eveniment mai important care urmează a avea loc la Roșia Montană, pe data de 2 septembrie 2023, este Noaptea Muzeelor, organizat în parteneriat cu Muzeul Mineritului din localitate, evenimentul urmând să se desfășoare în incinta muzeului și la intrarea în galeriile romane. Va fi amplasată o scenă și acolo vor avea loc o piesă de teatru și un concert de pian, iar obiectivele miniere din jur vor fi iluminate arhitectural. 

Muzeului Mineritului din Roșia Montană, galeriile romane.Foto: Cluj.info

În cadrul Nopții Muzeelor se vor putea vizita sălile muzeului și se va putea coborî în interiorul masivului Orlea, principala atracție din Roșia Montană. Masivul Orlea deține un labirint de de galerii care se întind pe toată suprafața Roșiei, peste 140 de km. În cadrul Muzeului Mineritului se pot vizita galeriile romane, vechi de peste 2.000 de ani.

Pe lângă atracția principală, galeriile din Muzeul Mineritului și casele de patrimoniu din centrul istoric, Roșia Montană beneficiază și de o natură de o frumusețe rară. Pentru a pune în valoare acest lucru, în ultimii ani, traseele turistice din localitate au fost marcate în mod corespunzător de către inițiativa Trai cu Rost, iar în Roșia veți găsi acum nu mai puțin de 8 trasee turistice de ciclism și drumeții montane, cu hărți interactive și itinerarii GPS disponibile online.

O destinație la îndemână clujenilor, și nu numai, pentru un weekend relaxant și plin de activități interesante, Roșia Montană s-a dezvoltat mult din punct de vedere turistic mai ales în ultimii ani, de când presiunea companiei miniere RMGC a scăzut pe comunitate. Plecarea RMGC din localitate a determinat o creștere a antreprenoriatului în turism în Roșia și apariția a diverse inițiative de dezvoltare sustenabilă a zonei, de la asociații care au marcat traseele turistice, la mici ateliere de artizanat sau noi pensiuni.

Tăul Brazi, Roșia Montană. Foto: Cluj.info

După cum spun și cei de la Roșia Community, Roșia Montană este un loc cu o istorie fabuloasă și un potențial pe măsură. Roșia Montană are oameni pricepuți, activi, tineri energici, un patrimoniu de excepție, și oaspeți dornici să vină și să revină. Roșia are susținători și cel mai important are viitor. Putem și noi, ca simpli turiști, prin vizitarea localității, să fim parte la construirea acestui viitor sustenabil și să ajutăm la dezvoltarea comunității din Roșia Montană.

Pentru mai multe informații despre ce puteți vizita în Roșia Montană, și despre inițiativele comunității locale intrați pe site-ul asociației Roșia Montană Community.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentJazz in the Park 2023: muzică, întâlniri pe prispă, activități inovatoare și bunătăți culinare
Articolul următorZilele Culturale Maghiare din Cluj: 220.000 de persoane au luat parte la cele opt zile de festival

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.