Asociațiile MiniMASS (Someș Delivery), Societatea Organizată Sustenabil (SOS) și Clujul Sustenabil organizează prima ediție Someș Delivery în Apahida, care va avea loc pe 4 iunie 2022, pe un segment al digului, în amonte de punctul de revărsare a Văii Mărăloiu.
Ediția Someș Delivery Apahida pune accentul pe specificul local din Apahida, pe agricultura și caracterul productiv al zonei, prin aducerea protagoniștilor principali, producătorii locali, în prim plan. În premieră la Someș Delivery se va organiza un târg de produse locale în colaborare cu ROA Cluj și Primăria Apahida. Publicul este invitat să descopere diversitatea produselor în plin sezon, de la fructe, legume și verdețuri, la miere, siropuri naturale, dulcețuri, flori și multe altele.
Evenimentul face parte din campania Someșul | Culoar Verde-Albastru – o propunere pentru transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin reamenajări, activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate.
Someș Delivery este un proiect independent ajuns la cea de-a șaptea ediție, care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, pe segmente diferite în fiecare an. Din 2021, proiectul s-a extins în premieră spre Florești și o zonă necunoscută din estul Clujui, în Someșeni, iar acum ajunge pe malurile Someșului din Apahida.
„Someșul este un element natural valoros care poate contribui consistent la dezvoltarea sustenabilă nu doar a Clujului, ci a unei regiuni întregi pe care o parcurge. Acest demers nu este unul nou, ci un specific local pe care-l trăim deja de fiecare dată când ajungem la Smida sau Tarnița, la Someșul Rece sau la Bonțida. Din acest motiv, pentru prima oară, am ieșit din Cluj și am explorat zona metropolitană în amonte, în Florești, și acum în aval, în Apahida, o localitate care are mult de oferit, mai ales prin caracterul ei productiv și producătorii locali, alimentați de apa din Someș. Am ajuns la poarta vestitului ținut al Fluturelui Albastru, marcată de valea Someșului Mic până la vărsarea acestuia în Someș! Eu zic să-l descoperim împreună și să-l prețuim.” – a declarat Marius Moga, coordonator Someș Delivery.
Someș Delivery Apahida propune o zi plină de evenimente, discuții și activități pe malul îndiguit din Apahida, o zonă foarte puțin frecventată în prezent, fiind în afara zonei de interes a apahidenilor. Caracterul agricol regăsit aici este cel dominant la această ediție, iar transformările viitoare ale localității în relație cu Someșul Mic și afluenții acestuia vor deveni subiectul principal al evenimentului.
„Lunca Someșului Mic a hrănit locuitorii Clujului de la începutul istoriei și până azi, atât prin grădinărit individual, dar mai ales prin cel de breaslă, de la hoștezeni până la cooperativa actuală care îi poartă numele. Apahida este punctul de întâlnire între urban și agricultura periurbană, iar ediția Someș Delivery locală vrea să marcheze acest fapt prin prezența fizică în mijlocul terenurilor agricole, printre straturi de ceapă, ridichi și sere cu roșii, pompe de irigații și apele Someșului. Prin turul serelor, prin contactul direct cu producătorii, prin bucuria mâncatului împreună a unor produse locale ne arătăm aprecierea față de munca agricultorilor. Prin dezbateri, ateliere prospective și cartare imaginară ne propunem să cristalizăm un viitor în care aceste produse sunt și mai sănătoase, și mai gustoase, și mai apreciate. Dezvoltarea halelor industriale, capacitatea și eficiența stațiilor de epurare, poluarea Someșului și a afluenților, drumul expres, explozia demografică a localităților dormitor etc. reprezintă provocări pe care trebuie să le depășim împreună, așa că e necesar să începem acest dialog și proces complex.” – a declarat Marius Mornea, Asociația Clujul Sustenabil
„Pe lângă activarea Someșului în cadrul edițiilor 2021-2022 în Florești, Cluj și Apahida, campania include proiectarea și ulterior amenajarea unui culoar verde-albastru la Someș la nivel metropolitan pentru care autoritățile lansează licitația în iunie 2022. Ne bucură și unele demersuri de succes ale acestei campanii, iar rezultatul îl vedem deja, în licitația din iunie pentru proiectarea pistei de biciclete, pentru spații verzi lângă râu și aleea pietonală, care vor fi amenajate de-a lungul Someșului pe traseul Gilău-Florești-Cluj-Napoca-Apahida. Vom testa o parte din viitorul traseu în cadrul acestei ediții Someș Delivery.” – a mai adăugat Adrian Dohotaru, președinte al Asociației Societatea Organizată Sustenabil SOS, coordonator al campaniei SOS Someșul nostru.
Program Someș Delivery Apahida
4 iunie
9:00 – 11:00: Pedalează de la Cluj la Someș Delivery Apahida, pe malul Someșului
Plecare din Piața Unirii
11:00 – 18:00: Târg de produse locale
Ponton
11:00 – 20:00: Tură de caiace pe Someș
Agora
11:00 – 12:00: Lansare de carte și dezbatere Bugetarea participativă: între emancipare și deturnare de Adrian Dohotaru
12:00 – 13:00: Prezentare și atelier | Ce vor clujenii să se întâmple la Someș?
14:00 – 15:30: Dezbatere Consiliul Apei 1 | Ținutul Fluturelui Albastru
15:30 – 17:00: Masa bunei vecinătăți
17:00 – 18:30: Dezbatere Consiliul Apei 2 | Calitatea apelor
Zonă ateliere
11:00 – 20:00: Atelier de cioplit linguri pe malul Someșului
11:00 – 18:00: Peisaje – Perspective | Atelier despre tehnologii verzi și soluții sustenabile
11:00 – 13:00 & 16:00 – 18:00 RE:Plastic | Atelier pentru copii despre reciclare și upcycling
Observator
11:00 – 20:00: Expoziție Someșul – o poartă spre Ținutul Fluturelui Albastru
11:00 – 13:00 & 16:00 – 18:00: Tur hidrobiologic pentru descoperirea organismelor din apă
17:00 – 19:00: Tur ghidat | Ziua serelor deschise
Lângă terasa Someș Delivery
11:00 – 20:00: Expoziție light painting | Creativity is contagious
Amenajări, instalații și activități selectate pentru Concursul de proiecte Someș Delivery 2022 | Apahida – O plimbare pe dig, un concurs prin care Someș Delivery aduce an de an la un loc arhitecți, artiști și iubitori de natură cu idei bune mai aproape de Someș și îi ajută să le transforme în realitate:
Un alt fel de observator (amenajare) – Neag Mara Diana, Ilinca Macarie
Ziua Serelor deschise (tur ghidat) – Paula Boarță, Bianca Dimitriu, Simona Or-Munteanu
Someșul – o poartă spre Ținutul Fluterului Albastru (expoziție) – Ancsa Szalma, Raluca Borșan, Marius Covașă, Mihai Giurgiu, Juhos Janos
Atelier de cioplit linguri pe malul Someșului – Clubul Cioplitorilor Clujeni.
Intervenții reciclate din edițiile anterioare Someș Delivery:
Plasa de schele – instalație realizată în cadrul ediției Someș Delivery 2020 de Oana Filip, Ioana Giurgiu, Radu Stoica, Cristina Tat
Ponton – parte din amenajarea Delta, realizată în cadrul ediției Someș Delivery 2019 de Andrei Pop, Robert Vasiluț, Spiro Koça
Terasa Someș Delivery – parte din amenajarea Someș Pavilion, realizată în cadrul ediției 2016 de echipa Koho’ (Bokor Milán, Ambrus Ákos, Bölöni Botond, Fülöp Csenge)
Trecere – accesibilizare realizată de echipa SD cu lemn refolosit din edițiile anterioare.
Programul complet și detalii despre evenimente Someș Delivery Apahida găsiți pe website-ul somesdelivery.ro. Accesul la toate evenimentele din program este gratuit.
Referințe
Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. vezi mai mult
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.