Someș Delivery Cluj 2023 va avea loc pe un segment al râului din zona străzii Dacia

1025
Zona străzii Dacia unde va avea loc Someș Delivery 2023.

Între 20 – 21 mai 2023, Someș Delivery revine pe malurile Someșului la Cluj, pentru un Someș mai verde. Ediția din 2023 se va desfășura pe un segment al râului din zona străzii Dacia, în centrul Clujului, unde va fi amenajată o terasă pe malul râului, loc de prezentări, dezbateri și de socializare cu muzică live.

În prima zi a evenimentului, clujenii sunt invitați la o explorare pe două roți a Someșului Mic, într-un tur ghidat, până la Lacul Gilău și retur. Evenimentul este recomandat persoanelor de peste 14 ani, iar plecarea se va face din Piața Unirii, de la ora 12:00.

Cea de-a doua zi a evenimentului se va desfășura în zona străzii Dacia, un segment de tip „pâlnie” al Someșului Mic din centrul Clujului, unde vor avea loc prezentări ale unor specialiști ai mediului urban și natural, și discuții pe tema lățimii ample a culoarului în cadrul Consiliului Apei. Vor fi prezentate rezultatele unui atelier de mediu care a studiat instalații de monitorizare a poluării apelor, și unde cei mici, dar și cei mari, vor putea participa la ateliere de reciclare și upcycling.

Zona străzii Dacia unde va avea loc Someș Delivery 2023.

Pe tot parcursul întregii zile de 21 mai va fi amenajată o terasă pe malul râului susținută de riveranii de la Urania Social Hub. Evenimentul se încheie cu o masă a bunei vecinătăți la care fiecare e încurajat să contribuie. Muzica și atmosfera vor fi asigurate de Danaga.

„În Cluj suntem în mijlocul unui șantier extins al malurilor unde abia am găsit un loc să ne ancorăm de malul Someșului pe spațiul verde îngust al străzii Dacia. Orice în aval și-n amonte este într-o continuă transformare iar această zonă produce un efect de pâlnie în continuitatea culoarului verde – albastru. Un pretext bun să ducem mai departe discuția despre culoarului Someșului și despre lățimea acestuia și impactul benefic pe care-l poate avea un culoar natural care depășește limitele zonei de protecție de 15-20 de metri pentru calitatea vieții în oraș și pentru creșterea rezilienței în fața schimbărilor climatice.”, a menționat Marius Moga, fondator Someș Delivery.

Someș Delivery Cluj 2023 deschide serie de evenimente de pe malul Someșului din cadrul celei de-a doua ediții Someșul Culoar Verde – Albastru. După ediția din mai, de la Cluj, campania continuă apoi cu următoarele ediții Someș Delivery: în iunie caravana va ajunge la Florești, apoi în iulie la Gilău și vom încheia în toamnă cu ediția din Apahida, alături de alte evenimente incluse în proiect, precum tururi velo și ateliere. 

Program 20 mai

12:00 – 19:30: Tur velo de-a lungul Someșului Mic de la Cluj-Napoca la Gilău (plecarea se va face din Piața Unirii)

Program 21 mai

10:00 – 12:00: Tur ghidat Someș Expres în zona străzilor Dacia – Iașilor (Punct de întâlnire și start – Pavilion Someș Delivery, strada Dacia)

10:00 – 22:00: Terasa Someș Delivery

14:00 – 16:00: Prezentări Someșul Nostru – Urania Palace

14:00 – 18:00: RE: Plastic | Atelier (pentru adulți și copii) despre reciclare și upcycling – Pavilion Someș Delivery

14:00 – 19:00: Atelier de mediu Clujul Sustenabil – instalații de monitorizare a poluării apelor – Zona expoziției Someș Delivery

16:00 – 17:30: Dezbatere Consiliul Apei: Lățimea culoarului verde – albastru la Someș – Pavilion Someș Delivery

18:00 – 18:45: Prezentare rezultate Atelier de mediu Clujul Sustenabil – instalații de monitorizare a poluării apelor – Zona expoziției Someș Delivery

19:00 – 22:00: Masa bunei vecinătați și Live & DJ set DANAGA – Pavilion Someș Delivery

Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2 este un program organizat de Someș Delivery (Asociația MiniMASS) în parteneriat cu Clubul de Cicloturism „Napoca”, Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Clujul Sustenabil. 

Campania Someșul Culoar Verde – Albastru, ediția 2 face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții și coagulare a tuturor actorilor urbani și rurali responsabili de râul Someșul Mic sau care beneficiază de acesta în jurul temelor de interes comun ce țin de Culoarul verde – albastru al râului. Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery Apahida 2021. 

Referințe

somes-delivery-logo

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentNoile trenduri de la branduri de top – descoperă ultimele noutăți în modă
Articolul următorÎncep Zilele Clujului 2023, vezi programul din primele zile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.