În perioada 23-25 iulie 2021, Strada Potaissa din Cluj-Napoca revine la viață în cadrul evenimentului “Piața de flori altfel“, aflat la a 5-a ediție. Producători din întreaga țară vor fi prezenți în centrul Clujului cu flori de sezon, arbuști, cactuși, plante suculente sau plantele aromatice. De asemenea, clujenii vor găsi pe strada Potaissa cele mai frumoase idei pentru amenajarea grădinii sau chiar a balconului, inclusiv mobilier special și produse ceramice.
La evenimentul de pe Strada Potaissa va ajunge în premieră și arhitectul peisagist olandez Victor Dijkshoorn, care va susține un workshop special plecând de la eforturile deja realizate de asociația Daisler înspre transformarea permanentă a străzii și va lua în discuție tipologii similare întâlnite în Vest care s-au soldat cu soluții permanente. La discuții vor participa și membri ai Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, dar și reprezentanți ai Asociației Peisagiștilor din România – Filiala Nord-Vest.
“Strada Potaissa e un loc de care ne-am îndrăgostit. Ne dorim să o vedem vie, reabilitată, trăindu-și zilele de glorie ca una dintre cele mai frumoase străzi ale orașului și ale țării, de ce nu? Pentru asta revenim în fața voastră an de an, pentru asta vă cerem sprijinul și ajutorul, an de an”, spune Andi Daiszler, inițiatorul Străzii Potaissa.
Proiectul, inspirat de seria de evenimente street delivery, vrea pună în valoare strada uitată de lângă zidul cetății, pentru a testa reacția publicului la diverse modalități de transformare a zonei, în speranța că într-o zi acest lucru se va întâmpla definitiv. De la eveniment nu va lipsi nici celebra instalație Mi-e Dor de Tine, care va fi poziționată încă o dată deasupra intrării pe Strada Potaissa, dar tot aici va poposi încă o instalație surpriză.
Piața de flori altfel va funcționa după orarul 10-22, iar accesul la eveniment va fi permis tuturor celor vaccinați complet împotriva virusului SARS-COV 2 de cel puțin 10 zile ori tuturor celor care prezintă rezultatul negativ la un test de prezență COVID-19, potrivit normelor în vigoare. Accesul este gratuit, dar supus reglementărilor în vigoare, în conformitate cu legea.
Crearea de „străzi vii”
În ultimii ani, în orașele Europei au apărut tot mai multe inițiative care încearcă să contracareze rolul dominant pe care mașinile îl au pe în mediul urban. Un astfel de proiect a fost inițiat în orașul belgian Ghent, unde, timp de două luni și jumătate, 16 străzi rezidențiale au fost transformate în spații create în mod colectiv, numite leefstraten, termen care, tradus, înseamnă ”străzi vii”.
Leefstraten e un experiment care permite locuitorilor să își transforme străzile într-un loc la care au visat dintotdeauna. Prin îndepărtarea mașinilor și găsirea altor locuri de parcare pentru acestea, noi spații au devenit disponibile pentru oameni.
În Olanda, mai mult de 6.000 de străzi au fost modernizate pentru a reduce viteza traficului și pentru a permite șoferilor, bicicliștilor, pietonilor și copiilor să le folosească în comun. Cunoscute tot sub numele de „străzi vii” (woonerfs), prin modul cum sunt gândite, forțează mașinile să meargă la viteza de mers pe jos, prin amplasarea strategică de zone verzi, zone de joacă și alte caracteristici de design urban similare.
Referințe
-
Strada Universității 11, Cluj-Napoca
Asociația Daisler a luat naștere la Cluj-Napoca în februarie 2016 cu scopul de a sprijini și dezvolta peisajul urban local… vezi mai mult
-
Strada Potaissa, Cluj-Napoca
Strada Potaissa este o piață de flori altfel, un eveniment inspirat de seria Street Delivery. vezi mai mult
Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.
Servicii Cluj
Catalogul producătorilor clujeni.