TRANZIT 2030, un nou și inedit proiect de cooperare internațională, își dorește să devină o platformă de promovare a organizațiilor societății civile și a bunelor practici între orașele Nantes (Franța) și Cluj-Napoca, orașe partenere încă din 1990.
Nantes este al șaselea oraș ca mărime din Franța, fiind un important centru universitar, unde un număr mare de studenți români au decis să își finalizeze studiile universitare în cadrul mai multor programe academice. Orașul a fost clasat pe locul 36 la nivel global și locul 4 în Franța în ceea ce privește inovația în mai multe sectoare ale economiei.
Proiectul TRANZIT 2030 este o inițiativă bilaterală descentralizată a comunităților din cele două orașe, orientată spre identificarea unor acțiuni concrete pentru creșterea rezilienței urbane.
Inițiatorul proiectului este Centrul Cultural franco-român din Nantes în parteneriat cu administrația orașului Nantes, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din Cluj.
Axele proiectului sunt orientate în jurul a două domenii în care orașul Cluj-Napoca a făcut progrese în ultimii douăzeci de ani: inovația și cultura.
“Orașul Nantes este adesea dat ca exemplu la Facultățile de Arhitectură din România pentru reînnoirea sa urbană legată de cultură. A reușit să aducă un nou avânt pentru dezvoltarea economică prin apropierea culturii de oameni. Cred că acest aspect, de exemplu prezența de opere de artă în mijlocul unei piețe aglomerate, este foarte inspirant. Ideea noastră este ca, prin acest proiect, să construim poduri imaginare sau concrete între Nantes și Cluj, deoarece Cluj-Napoca este orașul din România care se apropie cel mai mult de ceea ce face Nantes în ceea ce privește cultura. De asemenea, dorim să promovăm inițiative civice și economice, mai apropiate de cetățean, în ceea ce privește tranziția ecologică, consumul de produse locale sau politica zero deșeuri. Se pot schimba o mulțime de bune practici, nu numai o cultură în sensul strict al cuvântului, ci mai multe culturi și comportamente socio-economice durabile.” spune Maria Toader, cofondatoarea Centrului Cultural franco-român din Nantes.
Lansarea proiectului TRANZIT 2030 va avea loc pe 24 iunie 2021, prin vernisajul online al unei expoziții ce prezintă zece portrete foto și video ale actorilor societății civile din Cluj-Napoca în domeniul inovației sociale, urbane și de mediu.
Lansare va fi marcată de o masă rotundă online cu mai mulți invitați, printre care Luca Niculescu, Excelența Sa Ambasadorul României în Franța, Hélène Roos, atașată pentru cooperare și acțiune culturală, directoarea Institutului francez din România, Yves Pascouau, Consilier al orașului Nantes responsabil cu Europa, Emilia Botezan, șefa departamentului de relații internaționale din orașul Cluj și Ion Petrovai, director inovație FreshBlood HealthTech Cluj-Napoca.
Pentru înscrierea la eveniment, cei interesați sunt invitați să se înregistreze aici.
În practică, proiectul TRANZIT 2030 abordează patru axe principale:
- Schimbările climatice: identificarea provocărilor actuale legate de reziliența orașelor și lupta împotriva schimbărilor climatice în vederea propunerii de proiecte de cooperare între cele două orașe;
- Implicarea actorilor locali: crearea unei platforme documentare participative cu douăzeci de actori din Nantes și Cluj-Napoca implicați activ în inovația socială, urbană și de mediu;
- Orașe partenere: revigorarea acordului de parteneriat semnat de cele doua orașe în 1991 prin dezbateri bilaterale de interes public și evenimente socio-culturale;
- Cooperarea internațională: facilitarea unui cadru pentru dialogul pe termen lung și mediu, pentru cooperarea internațională și schimbul de bune practici între Franța și România.
Începând din toamnă va exista o continuare a acestui eveniment, fiind programate o serie de dezbateri între stakeholderii clujeni intervievați și cei de la Nantes și expoziții fizice.
“Ne dorim în următoarele luni să putem continua documentarea și producția foto-video în Nantes, alături de alți 10 stakeholderi. Până în momentul de față bugetul ne-a permis documentarea unor exemple de bune practici din Cluj-Napoca. Sustenabilitate financiară a proiectului reprezintă deci obiectivul nostru principal, de acesta depinzând celelalte acțiuni și evenimente: dezvoltarea platformei web, diseminarea proiectului în cadrul unei expo-dezbateri live în Cluj-Napoca, la finalul acestui an, dar și în Nantes, Bruxelles și București în 2022.”, spune Grig Vulpe, Piétons Embassy, coproducător TRANZIT 2030.
A doua parte a seriei de portrete va fi dedicată actorilor din Nantes din aceleași domenii: inovație socială, urbană și de mediu. Expoziția completă va fi apoi prezentată la Cluj și la Nantes.
“Am făcut alegerea de a crea acest centru cultural din mai multe motive. Primul este că există o comunitate românească puternică, între 7.000 și 10.000 de persoane în județul Loire-Atlantique. De asemenea, am descoperit existența unor legături strânse încă din anii 1990 între Nantes și vestul Franței, pe de o parte, și România, pe de altă parte. Acestea continuă astăzi prin aproximativ douăzeci de acorduri de înfrățire încă active în județ. La acea vreme, primăria din Nantes a ales să sprijine Cluj-Napoca pentru a ajuta la reconstrucția orașului, oferindu-i ajutor logistic și organizațional. Și al treilea motiv este că Nantes este un oraș deschis către internațional, cu un climat favorabil și cetățeni foarte deschiși unei culturi străine. Cu Anaïs Girard, cu care am lansat proiectul pe 24 iunie 2020, care corespunde Zilei Internaționale a iei românești, s-a întâmplat să ajungem la Nantes în același timp după o scurtă întâlnire la București. Scopul nostru acum este să sensibilizăm și să promovăm România la mai multe niveluri, bineînțeles prin cultură, dar și prin teme de actualitate legate de mediu, dezvoltare durabilă, inovație, tinerețe și cetățenie”, mai spune Maria Toader.
Dacă doriți să susțineți acest proiect, puteți contribui online printr-o adeziune sau o donație: helloasso.com/associations/centre-culturel-franco-roumain-a-nantes/adhesions/adhesion-ccfr-nantes-2021
Pentru mai multe detali despre proiect, urmăriți pagina de Facebook a Centrul Cultural franco-român din Nantes: facebook.com/CCFRN.