Un an de la începerea războiului din Ucraina, comemorat la Cluj-Napoca

94
În Piața Unirii din Cluj-Napoca au fost aprinse lumânări în memoria victimelor din Ucraina. Foto: Olivér Kiss

Vineri, 24 februarie 2023, în Piața Unirii din Cluj-Napoca a avut loc comemorarea unui an de la lansarea de către Rusia a agresiunii militare împotriva Ucrainei. Cei prezenți și-au exprimat indignarea față de războiul lansat de președintele rus Vladimir Putin și de conducerea militară, cerând retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Protestatarii au condamnat atrocitățile comise împotriva populației civile în timpul agresiunilor militare, bombardamentele efectuate de “statul terorist rus”, atacurile cu rachete, distrugerea instalațiilor civile, mutilarea integrității teritoriale a Ucrainei.

Majoritatea celor prezenți în Piața Unirii din Cluj au fost tinere ucrainence și copii minori. Foto: Rohonyi D. Iván

Cu ocazia comemorării, șeful statului, Klaus Johannis, a emis, de asemenea, un mesaj, iar Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care solicită încetarea luptelor și retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Comemorarea la Cluj-Napoca a unui an de la începutul războiului din Ucraina. Foto: Olivér Kiss

Potrivit datelor oficiale, 3,6 milioane de cetățeni ucraineni au ajuns în România de la începutul războiului, dar marea majoritate a acestora au călătorit mai departe. Potrivit datelor diferitelor instituții, în prezent există aproximativ 125 de mii de refugiați de război ucraineni în România.

La Cluj-Napoca – pe baza datelor comunității ucrainene, a voluntarilor, a organizațiilor umanitare și a observatorilor, precum și a surselor oficiale – există aproximativ 5.000 de refugiați de război ucraineni, în principal femei și copii minori.

Reportaj realizat de Olivér Kiss.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentTestări gratuite Babeş Papanicolau / HPV și mamografii, cu unități mobile de screening, la Cluj
Articolul următorUSAMV Cluj își prezintă produsele producție proprie la târgul Arte & Bucate de la Muzeul Etnografic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.