UrbanEye, festivalul de film despre arhitectură, oraș și viața urbană, revine la Cluj între 25 – 28 mai

141
UrbanEye, editia I, Cluj-Napoca 2022

După o ediție de succes în 2022, UrbanEye Film Festival – festival despre arhitectură, oraș și viața urbană – ajunge și în acest an la Cluj-Napoca, în perioada 25-28 mai 2023, unde va fi găzduit de Cinema ARTA.

Pornind de la tema ediției „Pentru cine sunt orașele?”, timp de 4 zile publicul clujean este invitat să exploreze subiecte precum gentrificarea, dezvoltarea urbană și impactul turismului de masă asupra mediului și comunităților, printr-o selecție de documentare internaționale premiate și de filme de arhivă, dezbateri alături de invitații festivalului, ateliere și tururi ghidate. 

Ne bucurăm să revenim și în acest an la Cluj-Napoca, unde publicul ne-a primit cu entuziasm încă de la prima ediție. Orașele se schimbă într-un ritm accelerat, iar ediția din acest an dorește a fi un moment de reflecție și un spațiu de discuție despre modurilor în care aceste schimbări și transformări ale orașelor reflectă dinamicile sociale, economice și chiar politice și felul în care acestea se înscriu în direcțiile mai mult sau mai puțin globale.”, a menționat Monica Sebestyén, co-fondatoarea festivalului. 

Festivalul se deschide în 25 mai, la Cinema ARTA, cu proiecția documentarului „Cel mai bun oraș din lume”, un film care oferă o nouă perspectivă asupra orașului Copenhaga, oraș desemnat în ultimii 2 ani drept cel mai potrivit oraș în care să locuiești, care însă, acum nici 30 de ani, era un oraș industrial ce se afla în pragul falimentului.

Alte filme din selecție interoghează nouă situație urbană influențată de schimbările structurilor sociale, a stilului de viață, dar și de schimbările aduse de recenta pandemie, precum traiul pe cont propriu în orașele contemporane în „Locuind singuri” sau fenomenul turismului de masă explorat în documentarul „Trăind ca într-o carte poștală”.

Filme precum „Luptând pentru Berlin” vorbesc despre o temă importantă a fiecărei ediții UrbanEye: nevoia de conservare a patrimoniului arhitectural recent, iar documentare precum „Butohouse” expun o poveste despre perseverență, speranță și de rezistență în fața transformărilor marilor orașe. 

Programul de filme propune publicului și o incursiune inedită în Bucureștiul interbelic și socialist, martor marilor transformări sociale și politice ale țării, printr-o selecție de scurtmetraje și documentare din Arhiva Națională de Film, curatoriată de regizoarea Ana Szel și criticul de film Andrei Rus. 

Programul e completat de o secțiune specială dedicată portretelor de artiști și arhitecți remarcabili, prin filme precum „Portrete – Iľja Skoček” sau „Escher: Călătorie în infinit” și „Povestea pereților”, un film în regia celebrului regizor Carlos Saura, în care veți întâlni figuri remarcabile precum Miquel Barceló (primul artist contemporan încă în viață care și-a expus opera la Luvru) sau Suso 33 (artist emblematic al lumii Graffiti-ului și Muralismului). 

Nu lipsesc nici evenimentele conexe din program precum ateliere pentru cei mici, explorări urbane prin tururi ghidate și dezbateri cu invitații festivalului.

Prețul unui abonament este de 70 lei preț întreg, 50 lei redus (elevi, studenți, seniori) și include toate proiecțiile din festival, iar a unui bilet de 20 lei, respectiv 15 lei la preț redus (elevi, studenți, seniori).  

Programul poate fi consultat pe website-ul festivalului urbaneye.ro, iar biletele și abonametele pot fi achiziționate din rețeaua  Eventbook  (eventbook.ro/festival/urbaneye-film-festival) sau de la Cinema ARTA.

Referințe

cinema-arta-cluj
  • Strada Universității, nr. 3, Cluj-Napoca

Inaugurat în 1913, Cinema Arta este unul dintre cele mai vechi cinematografe din regiune care este încă activ. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCOMUNICAT DE PRESĂ: ”Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar”
Articolul următorProgram Zilele Clujului 2023: peste 100 de activități în 40 de locuri din oraș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.