Vaporașul de agrement de la Șoimuș își reia plimbările pe Mureș, alături de un frate mai mare

511
Vaporașul Stelar, lansat pe Mureș în 2022. Foto: Cluj.info

Începând cu 27 aprilie 2023 se reiau plimbările de agrement cu vaporașul pe râul Mureș, la Șoimuș, județul Hunedoara. Dacă anul trecut exista doar un singur vaporaș, numit Stelar, în acest an acestuia i s-a adăugat un frate mai mare, Stelar 2.

Vaporașul Stelar 2, lansat în acest an pe Mureș.

O călătorie cu vaporașul durează aproximativ 50 de minute și costă 30 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii între 7-12 ani. Plecările se fac din oră în oră, iar cursa se derulează între localitățile Mintia și Hărău, cu plecare de la Șoimuș. Turiștii au ocazia să surprindă peisaje inedite, să afle istoria locului, și poate chiar să se întâlnească cu familia de castori care s-a stabilit în această zonă. 

Navigarea pe Mureș cu vaporașul are tradiție în zonă. Până în anul 1975, când Mureșul a produs inundații devastatoare, la Șoimuș se făceau frecvent plimbări cu un alt vaporaș. După inundații, vaporașul de atunci a fost avariat și casat și s-a renunțat la această activitate.

Ne-am dorit de multă vreme să reluăm navigarea de agrement, pe Mureș, care a existat în zona noastră până în 1975, când vaporașul existent atunci a fost luat de inundații și apoi dat la fier vechi. Râul Mureș este o valoare pentru zona noastră și nu numai, și ne-am gândit să reluăm navigația cu un nou vaporaș, cumpărat de la Tulcea.“, spunea primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, pentru Cluj.info, în 2022.

Investiția în vaporaș și amenajarea pontonului a fost realizată integral din fondurile proprii ale Primăriei Șoimuș, iar vaporașul aproape că și-a scos banii din prima săptămână de rulare, foarte mulți turiști fiind interesați în a străbate timp de o oră râul Mureș pe vaporașul “Stelar”.

„Această inițiativă s-a dovedit a fi un succes. Tot mai mulți turiști, care ajung în zona noastră, își doresc să se plimbe cu vaporașul pe Mureș. Astfel, am luat decizia de a mai achiziționa unul, cu o capacitate mai mare de locuri, pentru a reuși să transportăm și grupuri mai mari de turiști, ce ajung în zonă cu autocare ori microbuze. An de an acest proiect de pe malul Mureșului evoluează, iar comuna Șoimuș va deveni un punct important de atracție pentru turiștii care vizitează județul Hunedoara”, a declarat, pentru GO Hunedoara, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie.

În zona pontonului de pe malul Mureșului a fost dezvoltată și o zonă de târg cu producători și comercianți locali, unde turiștii pot achiziționa diverse produse locale și servi masa, servicii ce aduc astfel bani în comună.

Printre specialități se numără celebrele plăcinte pădurenești, precum și virșli, cârnații din carne de oaie, un preparat specific Hunedoarei și județului Alba.

Turiștii care vin la Șoimuș pot să achiziționeze și produse direct de la localnici, miere, fructe, legume, ș.a., ce pot fi găsite pe malul Mureșului, la târgul din zona pontonului.

În Șoimuș se găsește și un restaurant, cu preparate tradiționale și internaționale de foarte bună calitate, iar turiștii au la dispoziție pentru cazarea în comună mai multe pensiuni, printre care Pensiunea Atlas Șoimuș, ce oferă peste 20 de locuri de cazare în camere de două sau trei paturi, toate cu baie proprie. Pensiunea Atlas beneficiază și de un spațiu comun dotat cu toate cele necesare (bucătărie, bar, grătar etc.) pentru un sejur de neuitat cu prietenii sau familia, precum și de o terasă generoasă în spatele pensiunii, cu vedere la pădure.

Referințe

Pensiunea-Atlas-Soimus-Hunedoara

Pensiunea Atlas oferă peste 20 de locuri de cazare și un spațiu comun dotat cu toate cele necesare pentru un… vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentZilele Culturale Maghiare din Cluj vor anima strada Kogălniceanu, redeschisă publicului după renovare
Articolul următorA fost semnată autorizația de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj din Florești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.