Visit Armenopolis: o viziune pentru Gherla de mâine, invocând Gherla de ieri

462
Dansatorii ansamblului Hayakagak din Gherla.

Pe data de 6 noiembrie 2022, la Gherla a avut loc lansarea Visit Armenopolis, o inițiativă care urmărește implicarea comunității la promovarea Gherlei ca destinație turistică. Evenimentul a fost realizat de Agenția Dor Travel în parteneriat cu Primăria Gherla, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și Asociația Pro Armenopolis.

Gherla este genul de orășel transilvan cochet cu istorie bogată care se reflectă până azi în arhitectură, cultură, gastronomie și tradiții. O diversitate pe care ar trebui să o celebrăm mult mai des și în jurul căreia am putea chiar să ne construim viitorul.

Iar aici am simțit noi că există o oportunitate.

Eveniment lansare “Visit Armenopolis”

“Unitate în comunitate”, este motto-ul după care ne-am ghidat în conceperea evenimentului “Visit Armenopolis”. Așa că ne-am gândit să-i reamintim comunității că are potențial și valoare, într-o Europa multiculturală. Și ne-am propus să prezentăm o viziune pentru Gherla de mâine, invocând Gherla de ieri. Iar Gherla de ieri se numea Armenopolis.

 Construit în stil baroc, orașul Gherla a fost înființat de armeni în secolul al XVIII-lea, primind la vremea respectivă numele de Armenopolis.

Așadar am adus împreună societatea civilă și micii antreprenori, într-un eveniment care i-a pus față în față și le-a facilitat un schimb de povești. Cu ocazia asta, oamenii au aflat de existența unor meșteșugari și creatori locali excepționali, dar prea puțin cunoscuți. Totodată, am învățat unii de la alții despre pasiunile, meseriile și capacitățile noastre.

Prima poveste a fost a Gherlei însăși. Am călătorit pe ulițele castrului roman cu soldații și am parcurs cu căruța drumul sării de la Dej. Apoi am trecut pe sub porțile cetății Martinuzzi ca Guvernatorii de odinioară și am admirat Catedrala Armenească a lui Auxențiu Vărzărescu, din centrul baroc. La final l-am ascultat pe Iuliu Hossu recitind discursul Marii Uniri care ne-a adus pe toți împreună și am înțeles fiecare de ce “Gherla sunt eu”.

Tablou pictat de Rubens, în Catedrala Armeano-Catolică din Gherla.

Apoi rând pe rând, am aflat de la micii antreprenori că aici se pictează vitralii, se repară ceasuri de colecție, se croșetează superb și se fac vin și bere bună. Totodată, am avut ocazia să-i apreciem pe artiștii și artizanii locali.

Tinerii dansatori ai ansamblelor Hayakagak și Mugurii Mintiului ne-au transmis vibrația lor, în timp ce povestitori de excepție precum Milu Peleg, Ioan Estegar, Holland Mihaly sau pr. Grigore Benea ne-au vorbit despre orașul de odinioară și locuitorii lui. Și toate astea s-au desfășurat într-un cadru de excepție decorat cu arta unor oameni ca Ioan Galgoczi, sau colecțiile de excepție ale lui Dacian Sabo și a Monicai Pătac.

Localități ca ale noastre se află la confluența unor curente istorice. Aici s-au întâlnit rând pe rând civilizații și culturi. S-au confruntat, s-au împăcat și au construit pe mai departe. Iar noi avem onoare de a le afla și de a le duce mai departe povestea. Totodată, noi suntem Gherla de azi și fiecare dintre noi alimentează izvorul de povești care se vor spune mâine.

Tocmai de aceea, oameni ca Dorin Fărcaș și Simona Bartiș, care au văzut potențialul orașului nostru, merită toată aprecierea. Iar viziunea lor este ca oricine vrea să experimenteze poveștile de mai sus, să o poată face cu ajutorul Dor Travel.

Referințe

FB_IMG_1651773661611

Suntem creatorii vacanțelor de neuitat. Iubim autenticitatea locurilor și frumusețea oamenilor. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentTurism gastronomic în Transilvania: un gurmand clujean în vizită la Restaurant La Cuptor din Sibiu
Articolul următorCinema ARTA sărbătorește 109 ani de existență, cu un program special

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.