Wonders of Transylvania – o nouă premieră la teatrul Reactor din Cluj

60

Spectacolul Wonders of Transylvania este un fals-documentar interdisciplinar despre o comunitate împovărată de traume și tensiuni intergeneraționale, despre posibilitățile de coexistență și reconciliere și despre narațiuni paralele.

O companie de teatru româno-maghiară pune în scenă un spectacol despre „Minunile Transilvaniei” în cadrul unui proiect european. O regizoare de la Budapesta e invitată să participe în producție, dar ceea ce inițial părea un proces promițător întâlnește pe parcurs o serie de obstacole. Povestea unei istorii și unor valori culturale comune se dovedește mai dificil de spus decât se aștepta echipa, iar politica, bolile și evenimente de forță majoră formează un lung lanț de ghinion la care trebuie să își adapteze atât spectacolul, cât și propriile idei.

Spectacolul este creat în sistem devised, de teatru colaborativ, în urma unei perioade lungi de cercetare și laborator. Regia îi aparține lui Martin Boross, dramaturg și regizor de teatru și film din Ungaria. Martin este directorul artistic al colectivului teatral Stereo Akt (producător partener al spectacolului), interesat de un teatru postdramatic, politic și interdisciplinar, care experimentează adesea cu poziționarea și participarea neconvențională a publicului.

Dramaturgia spectactacolului este realizată de Alexa Băcanu și Martin Boross, scenografia de Mihai Păcurar (el semnează și afișul), iar costumele de Zsófi Gábor. Muzica îi aparține lui Márk Bartha (Ungaria). Tot ce ține de partea tehnică este asigurată de Cătălin Filip. Asistente de regie sunt Ágnes Turós și Ștefana Olar. Din distribuție fac parte: Alexandra Caras, Szilárd Gáspár-Barra, Rebeka Kolcza, Oana Mardare, Emőke Pál, Tavi Voina. Participări video: Andrada Balea, Doru Mihai Taloș, Cătălin Filip, Alina Mișoc.

Spectacolul are o durată de 105 minute și este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

Wonders of Transylvania se joacă în limbile română, maghiară și engleză și va fi supratitrat în engleză, maghiară și română.

Spectacolul este o coproducție Reactor-Váróterem Projekt și a fost creat în cadrul proiectului Fágáș. Perspective multiculturale – consolidarea antreprenoriatului cultural din Cluj-Napoca în context interetnic româno-maghiar, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului (sesiunea 3). Proiectul își propune colaborarea dintre cele două teatre și dezvoltatea publicului clujean, prin oferirea unei perspective unitare a scenei independente române și maghiare din oraș. 

Proiectul are o valoare nerambursabilă de 983.475,20 lei (198.758,15  euro), se desfășoară în perioada noiembrie 2022-februarie 2024 și vizează aducerea împreună a publicului de teatru român și maghiar din Cluj-Napoca, printr-un program comun de evenimente a două teatre independente: Reactor de creație și experiment și Váróterem  Projekt (incluzând două schimburi de spectacole și două coproducții bilingve). Proiectul include de asemenea o dimensiune de dezvoltare profesională a operatorilor culturali clujeni, coordonată de Para Film & Teater, organizație din Norvegia.

Biletele la spectacol pot fi achiziționate online, pe site-ul Eventbook: https://eventbook.ro/hall/reactor-cluj.

Referințe

reactor

Reactor de creație și experiment este un spațiu cultural energic și viu într-un oraș tot mai deschis la experiențe artistice… vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentTotul despre mărirea buzelor cu acid hialuronic și procedura de epilare definitivă
Articolul următorTechsylvania se întoarce la Cluj cu o noua ediție plină de inovație și oportunități pentru oamenii de business

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.