Acțiune a civicilor clujeni pentru conștientizarea problemei gunoaielor din satele din jurul Clujului

483
Acțiune a civicilor clujeni de ecologizare a unei văi de pe raza satul Pruniș, comuna Ciurila, județul Cluj, 14 martie 2021, ca și semnal de alarmă / conștientizare pentru problema gunoaielor din satele din județ. Foto: Alina Chiriac

Gunoiul e o problemă mare și în Cluj-Napoca (de exemplu albia și malurile Someșului), dar mai ales în localitățile din jur. Din dorința de a ajuta la conștientizarea acestei probleme, Alina Chiriac, o clujeancă pasionată de mediu, a făcut săptămâna trecută un apel online la voluntari pentru adunatul gunoaielor de pe valea unui pârâu din satul Pruniș, comuna Ciurila din județul Cluj:

“Ştiu că e problemă mare gunoiul, am citit tot de aici, știu că nu rezolv nimic din problema mare acum cu o astfel de inițiativă, ce vreau să fac e un pas mic și naiv, mi-l asum ca atare. (…) Sunt sigură că sunteți câțiva care veți rezona și cu rugămintea mea.”, a scris Alina pe grupurile de Facebook Clujul Civic și Ciurila în Tranziție.

Apelul către civici a avut succes, iar duminica trecută, un număr de aproximativ 25 de voluntari, împărțiți în grupuri și cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță (măști, mănuși, distantă), au participat la strângerea gunoaielor de pe o vale de pe raza satului Pruniș.

200 de saci strânși în 4 ore de 25 de oameni

Ca urmare a acțiunii de ecologizare, au fost strânși peste 200 de saci de gunoi, care au umplut o mașină de gunoi. Și asta doar de pe-o vale de pârâu de 300-400 m. 

Foto: Alina Chiriac

“200 de saci strânși în 4 ore de cam 25 de oameni. Harnici. Faini. Ecoplanetari. Voluntari. Motivați de respectul pentru natură. Când se poate. Pas mic, naiv, dar ce fain se simteeee. Mulțumesc!”, a postat Alina rezultatul reuşitei acţiunii de ecologizare.

Foto: Alina Chiriac

Solicitare către Primăria Ciurila pentru monitorizarea situației gunoaielor

Voluntarii au solicitat Primăriei Ciurila să implementeze măsuri de monitorizare și de prevenție, de informare și sprijin pentru oamenii din sat să nu mai folosească valea ca groapă de gunoi. 

“Vom ajuta și cu marcarea civilizată cu informații despre consecințele poluării mediului.

Voi insista pe monitorizarea văii și păstrarea măcar a statutului actual până vom reuși să mergem să continuăm să curățăm. Mulțumesc și primăriei că și-a ținut promisiunea de a prelua sacii de gunoi, așa cum trebuie, cu firma de salubritate.”, a spus Alina Chiriac.

Propunere de proiect pentru gestiunea gunoaielor în satele din jurul Clujului

Pe viitor, Alina dorește să facă o propunere de proiect împreună cu consiliera județeană Elena Muscă, prin care să fie create echipe mixte de reprezentanți ai autorităților (Consiliul Județean, Garda Națională de Mediu), asociații (Clujul Sustenabil, Let’s Do It), media, voluntari, pentru cartarea modalității de gestiune a gunoaielor în satele din jurul Clujului.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentREplasticHack: concurs de soluții pentru tranziția la economia circulară
Articolul următorCentrul de Inovare în Sănătate HIVE organizează un hackathon național pe tema sănătății mentale adresat studenților și absolvenților

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.