“De la Roșia Montană până la București, România se află sub asediul RMGC!” – Eugen David, localnic din Roșia Montană

137

Vizita de dez-informare la Rosia Montana – ministrul culturii și Comisia UNESCO au refuzat dialogul cu cei ce se opun proiectului minier!

Marți, 20 august, a avut loc în Roșia Montană o pseudo vizită de informare din partea Ministrului Culturii, Daniel Barbu și a Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO. Vizita s-a desfășurat, din momentul lansării invitațiilor către societatea civilă, și până la momentul în care Comisia a părăsit Roșia Montană, sub patronajul explicit și absolut al companiei miniere.  Această deplasare din partea Comisiei și a ministrului Culturii, având scopul declarat de “informare și evaluare a proiectului la fața locului, din perspectiva riscurilor pentru patrimoniul cultural”,  nu a fost anunțată și către organizațiile de specialiști care au întocmit documentațiile și solicitările de includere în Lista Patrimoniul Universal UNESCO a Roșiei Montane.  Aceste solicitări au fost comunicate ministerului încă din 2009 și reamintite oficialilor cu ocazia acestei vizite.

Iată mai jos filmul evenimentelor din 20 august 2013: așa arată vizita oficială la Roșia Montană a autorităților însarcinate cu soarta patrimoniului și culturii în România!

[media width=”700″ height=”525″ link=”http://www.youtube.com/watch?v=p43fV0UcYIw”]

Deși reprezentanți ai Comisiei au afirmat că deplasarea a fost organizată exclusiv de către autorități, vă semnalăm următoarele fapte deosebit de grave:

–          Întâlnirile de lucru s-au derulat în spații ale companiei miniere, în clădirea vechii primării, concesionată recent către aceasta, motiv pentru care  Alburnus Maior a invitat membrii Comisiei să vină la sediul asociației pentru un dialog pe poziții de egalitate.

–          Atât reprezentanți ai autorităților locale, dar și membri ai Comisiei Parlamentare  au fost transportați cu mașini puse la dispoziție de firma minieră.

–          Firma minieră a organizat o manifestație în centrul localități la care au fost aduși participanți cu autocare (chiar si autobuze destinate transportului elevilor) din mai multe localități.

–          Traseul de vizitare a monumentelor din Roșia Montană a vizat strict obiective în proprietatea Gold Corporation. Au fost evitate cu perseverență imobilele aflate în restaurare prin efortul continuu al organizațiilor neguvernamentale și prin implicarea voluntarilor. Mai mult, accesul într-una dintre aceste clădiri – casa parohială unitariană, a fost blocat de angajați ai companiei miniere pentru ca vreun membru al Comisiei să nu accepte invitația de a intra.

–          Pe tot parcursul vizitei jurnaliști și simpli cetățeni care filmau evenimentele și care reușeau să pună întrebări nefavorabile companiei miniere au fost bruscați, loviți și înjurați de persoane purtând uniforma angajaților RMGC.

–          Firma minieră a asigurat paza membrilor comisiei și ministrului și a imobilului în care s-au derulat discuțiile. Jandarmeria a mobilizat doar 4 jandarmi la manifestația minerilor și vizita Comisiei, în schimb la sediul Alburnus Maior au fost trimiși 8 jandarmi să păzească grupul de localnici care așteptau vizita Comisiei.

–          Pe traseul vizitei Comisiei aveau acces doar vehicule ale firmei miniere, accesul fiind blocat pentru oricine altcineva.

Asociația Alburnus Maior a invitat Comisia Parlamentara sa discute si cu  localnicii ce se opun distrugerii patrimoniului la sediul asociației, și nu în clădirea companiei miniere și în atmosfera ostilă alimentată de angajații companiei miniere. Aceștia însă au trimis un reprezentant să negocieze cu localnicii participarea lor la “dezbateri”. Coborât la rândul său dintr- un autoturism proprietate a companiei miniere, Ionuț Munteanu, consilierul Comisiei Parlamentare, a recunoscut în fața membrilor Alburnus Maior că membrii Comisiei NU VOR să discute de fapt cu ei.

“Noi la Roșia Montană ne-am săturat să tot vedem autoritățile cum se comportă ca niște departamente ale companiei miniere. Am văzut astăzi același gen de turism practicat de companie cu jurnaliști prin Noua Zeelandă. Dar acești oameni nici măcar nu mimează imparțialitatea, s-au dus toți la un pișcot și o friptură și s-au făcut că nu ne văd la plecare. De la Rosia Montană până la București, România se află sub asediul RMGC. Dar, ceea ce uită reprezentanții autoritaților, dar și compania și presa, e ca noi nu am glumit când am spus că revoluția începe la Roșia Montană”, a declarat Eugen David, președinte Alburnus Maior.

„Am fost total dezgustată să văd cum reprezentanți ai unei Comisii Parlamentare responsabilă de soarta acestui patrimoniu, și care în trecut a avut o poziție complet diferita, s-au pus acum la dispoziția companiei miniere. Au preferat vizitele cu jeep-ul sub escorta minerilor în loc să se întâlnească cu tineri ce lucrează voluntar de săptămâni pentru restaurarea caselor din Roșia. Spre deosebire de membrii Comisiei, oricare din acești voluntari se bucură de respectul nostru deplin pentru contribuția lor la salvarea patrimoniului din Roșia Montană”, Claudia Apostol, arhitect, membru Asociatia ARA.

Campania Salvați Roșia Montană

Articolul precedentDupă FânFest 2013, Roșia Montană primește 6.000 de noi cetățeni
Articolul următorPeste 90% dintre clujeni care au participat la consultarea publică organizată de deputatul de Cluj Aurelia Cristea s-au declarat împotriva exploatării de la Roşia Montană!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.