Explorare pe două roți a văii Mărătorii, Apahida, în cadrul campaniei Someșul Culoare Verde-Albastru

122
Foto: Someș Delivery

Pentru a marca Ziua Mondială a Apei, Someș Delivery alături de SOS Someșul nostru, Asociația Pro Apahida și Clujul Sustenabil propun o explorare pe două roți a malurilor Someșului – care are rolul de a înțelege potențialul și rolul extrem important al râului Someș în viitorul PUG al comunei Apahida.

Campania Someșul Culoare Verde-Albastru, care anul trecut s-a desfășurat în Cluj și Florești, își concentrează atenția în acest an pe relația Comunei Apahida cu Someșul Mic. 

Evenimentul va avea loc în data de 26 martie, ora 12:00, cu plecare din capătul Străzii Someș, Apahida, sau ora 10:00, parcare Selgros pentru cei care vin din Cluj, și constă într-o tură de explorare pe două roți a văii Mărătorii.

Pentru că cea mai mare parte a satului este dispusă la o distanță considerabilă față de Someș, acest afluent are un potențial mare de a îmbogății localitatea și calitatea vieții de aici prin prezența sa. Traseul dus-întors (Cluj-Apahida-Cluj) va fi ghidat de Radu Mititanu (CCN – Clubul de Cicloturism „Napoca”).

Evenimentul este deschis tuturor celor interesați și afectați de prezența văii: civici, locuitori, administrația locală, cei din mediul de business. 

Înscrierea la tura de explorare pe două roți a văii Mărătorii se face completând formularul: forms.gle/gxTaft23o3z1v3SB9 

 „Clujul a arătat un interes tot mai crescut asupra relației orașului cu Someșul Mic în ultimii ani. Această dimensiune locală poate să difuzeze la nivelul întregii regiuni și acest exemplu poate fi dus mai departe și în localitățile adiacente care fac parte din zona metropolitană a Clujului. Culoarul natural al Someșului este liantul perfect al zonei metropolitane și are cel mai mare potențial de a coagula cele mai ample și frumoase spații verzi amenajate de-a lungul acestuia și de a asigura alternative verzi de tranzit într-o circulație mult prea aglomerată și poluantă în prezent. Doar așa putem să ne asigurăm că vom avea ape curate în viitor pentru toate localitățile riverane.”, au declarat organizatorii. 

Ca pas următor al explorării din acest weekend, Asociația Pro Apahida va identifica spațiile de depozitare ilegală a deșeurilor și cu sprijinul asociației ”Mai Mult Verde” și Rondocarton va implementa un sistem de supraveghere video pentru a ajuta la prevenția poluării zonelor respective în scopul de a oferi o experiență plăcută tuturor cetățenilor care vor să se apropie și bucure de zona verde și malurile râului.

Concursul de proiecte pentru viitoarea ediție Someș Delivery Apahida va fi lansat până la finalul acestei săptămâni pentru a implica locuitorii în acest proces de înțelegere și apropiere de Someș.

Edițiile Someș Delivery Florești (2021) | Cluj-Napoca (2021) | Apahida (2022) fac parte din proiectul Someșul Culoar Verde – Albastru inițiat de Asociația MiniMASS (Someș Delivery), Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Asociația Clujul Sustenabil. Proiectul face parte din programul „Cu apele curate” implementat cu sprijinul Lidl România și își propune transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate.

Pe termen lung, principalul obiectiv este reducerea poluării Someșului, prin inițierea unei colaborări instituționale între administrațiile din Cluj-Napoca, Florești și Apahida, într-o primă fază, urmând să angreneze și alte localități de pe cursul râului.

Evenimentul este susținut de rețeaua națională dezvoltată de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 / Rowmania și care cuprinde toate inițiativele din România care sunt preocupate de problematica râurilor și democratizarea accesului la apă.

Referințe

somes-delivery-logo

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentProiecții umanitare de film la Cinema ARTA în sprijinul ucrainienilor afectați de război
Articolul următorTipuri de bere artizanală fabricate în Cluj: berile din portofoliul Bere a la Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.