Tipuri de bere artizanală fabricate în Cluj: berile din portofoliul Bere a la Cluj

376

În Cluj există acum mai multe fabrici de bere artizanală, printre acestea numărându-se Bere a la Cluj, Hophead Brewing, Kutuma, Klausen Burger, Clusa Brewery sau Bârlog (aparținând de Ursus) dar și fabricanți de tip “gipsy brewers”, care nu dețin fabrică proprie și își produc rețetele proprii în fabricile altora, printre aceștia numărându-se Propaganda, Musai Brewery, Acan Brewery sau Blackout.

Bere a la Cluj produce bere artizanală la Cluj începând din anul 2018, fiind singura berărie artizanală din România câștigătoare a unei medalii de argint la ediția 2021 a Central European Brewers Conference. Berea pentru care producătorul clujean a câștigat medalia se numește Gaura Neagră, o artizanală în stil English Porter.

Dar ce tipuri de bere artizanală se fabrică în Cluj? Alex Stoian, maestrul berar de la Bere a la Cluj a fost mai mult decât deschis să ne lămurească despre tipurile de beri artizanale fabricate la berăria de pe Calea Baciului.

Tipurile de bere artizanală produse de cei de la Bere a la Cluj, diferența dintre acestea și caracteristicile

Astrobăut este la bază un pils german cu un twist. După procesul de fermentație facem dryhop cu hameiuri americane. Este de culoare galben deschis și are o spumă densă. Pe lângă notele de paine și biscuit de la malt avem o infuzie de arome citrice, ierboase și fructate date de hamei. Este o bere aromată, bine carbonatată și revigorantă.

Cosmobăut este un pils german cu mici influențe de pilsner cehesc. Este o bere de culoare galben deschis, clară și are o spumă densă. Berea are note de pâine proaspătă, biscuit dar și ușoare note florale și ierboase. Este o bere cu o amăreală medie, carbonatare ridicată, revigorantă, balansată și curată în gust.

Phaza Lunii este un American Pale Ale de culoare galben deschis, puțin tulbure datorită hameiului în suspensie și cu o spumă densă. În aromă întâlnim note de Șerbet de lămâie, coajă de portocală și fructe exotice completate de note de biscuit și miere. Este o bere de vară, revigorantă, ușoară și delicată.

Gaura Neagră este un Porter în stil englezesc de culoare maro închis cu un guler de spumă maroniu deschis. Predomină în aromă gustul de caramel, cacao, și cafea, completate de note puțin picante și pamânti date de hameiul englezesc. Este o bere balansată, cu carbonatare mai redusă, cu o corpolentă medie și puțin acidă de la malțul prăjit. 

Pitica Roșie este un Red IPA în stil american. De culoare roșiatică și cristalină, această bere are o amăreală ridicată dar și o complexitate ridicată datorită duetului dintre notele de caramel date de malț și hamei ce se balansează între ele. Notele de hamei întâlnite sunt de portocală, piersici și puțin ierboase.

Andromeda este un session New England IPA (NE-IPA) ușor de băut, de culoare aurie. Bogată in hameiuri americane (Centennial, Amarillo, Citra, Mosaic) ce îi oferă o explozie de note de fructe exotice (mango, ananas) si citrice, Andromeda este de asemenea ușor tulbure datorită cantități ridicate de hamei pe care o contine. Maltul contribuie și el oferindu-i berii note placute de biscuit. Având o alcoolemie scăzută (4.5%) și fiind foarte aromată, aceasta este candidata perfectă pentru o zi însorită de vară.

New England IPA este un stil de bere foarte nou dezvoltat în Vermont și recunoscut oficial doar în 2018. Culoare specifică, portocaliu deschis ce seamănă cu un fresh de portocale este dată din o combinație de tehnici folosite în procesul de producție și tipul de drojdie folosit. Pentru a extrage cât mai multă aromă din hamei fără a extrage și amăreală în timpul fierberi nu se folosește deloc hamei. Singurele momente când se adaugă hamei sunt doar prin procesul de Whirlpool când berea se răcește la 80-85 de grade și prin procesul de dry hop când se adaugă hameiul la sfârșitul procesului de fermentație.

Altair este un Hefeweizen, adică o bere germană de grâu. Materia primă folosită în această rețetă este exclusiv de origine germană. 

Aceasta este de o culoare galbenă deschis și puțin tulbure datorită drojdiei în suspensie ce face parte din profilul stilului. Are gust de pâine proaspătă și are o amăreală foarte scăzută și plăcută, acompaniată de note de banană coaptă și puține cuișoare spre final. Are o spumă densă, alba și o corpolentă medie. Este o bere foarte ușor de băut, având doar 5% alcool.

Sortimentele de Bere a la Cluj pot fi comandate online, la preț de producător, cu livrare gratuită, direct din magazinul Bere a la Cluj de pe Made in Cluj. De asemenea, berea lor poate fi degustată sau cumpărată pentru acasă în locațiile și magazinele partenere Bere a la Cluj din Cluj-Napoca.

Referințe

logo-bere-a-la-cluj (1)

Suntem niște pasionați. De bere, de Cluj, de Cosmos. Suntem cosmopoliți.  vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentExplorare pe două roți a văii Mărătorii, Apahida, în cadrul campaniei Someșul Culoare Verde-Albastru
Articolul următorO companie din Cluj îmbracă participanții “Umami: al 5-lea gust”, emisiunea culinară care rulează pe PRO TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.