Festival dedicat cinematografiei italiene, între 21- 26 martie, la Cinema Arta și Cinema Victoria

178

VISUALI ITALIANE, festivalul dedicat cinematografiei italiene, prezintă între 21- 26 martie 2023 la Cinema Arta și Cinema Victoria din Cluj-Napoca nouă dintre cele mai noi producții din peninsulă, premiate și apreciate la Cannes, Veneția sau Locarno.

O selecție eclectică, destinată publicului larg, care reunește filme ce poartă spectatorii prin locuri mai puțin cunoscute ale Italiei sau care vorbesc despre societatea contemporană, istorie sau putere, precum și filme care abordează teme precum adolescența sau familia, își așteaptă spectatorii la Cluj-Napoca. 

„Ne bucurăm că putem aduce o selecție atât de variată și de calitate publicului din Cluj-Napoca. Ne dorim să oferim o panoramă cât mai amplă asupra a ceea ce este în prezent lumea filmului în Italia. Sunt comedii, filme istorice, documentare hibride, filme noir, atât opere ale unor regizori tineri, cât și opere ale unor regizori consacrați, selecționate la cele mai importante festivaluri internaționale, de la Veneția, Cannes, Locarno. Una dintre temele cele mai recurente în filmele din această selecție este adolescența, dificultatea de a crește și de a fi tânăr în Italia de azi și de ieri. Credem că aceste filme vor avea ceva de spus tuturor, dar mai ales tinerelor generații, care sunt viitorul cinematografiei și al cinefiliei.”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București

Program și bilete

Cei opt munți/ Le otto montagne de Felix Van Groeningen și Charlotte Vandermeersch, filmul care a câștigat Premiul Juriului la Cannes 2022, deschide ediția de la Cluj a festivalului Visuali Italiane. Cei opt munți/ Le otto montagne este o emoționantă poveste desfășurată de-a lungul a patru decenii, despre prietenia dintre doi tineri, Pietro și Bruno, pe care îi leagă pasiunea pentru munte. Filmul este inspirat de bestseller-ul lui Paolo Cognetti și îi are în rolurile principale pe Luca Marinelli (Martin Eden) și Alessandro Borghi (Suburra). Cei opt munți, prezentat în avanpremieră la Visuali Italiane, este distribuit în România de Independența Film și va avea premiera în cinema pe 24 martie. Va rula în cadrul festivalului pe 21 martie de la ora 20:00 la Cinema Victoria și pe 24 martie de la 20:00 la Cinema Arta.

Trailer: https://youtu.be/bMPMGVav3K4

Spărgătorul de oase/ Spaccaossa de Vincenzo Pirrotta, un film inspirat de fapte reale, poartă spectatorii prin cele mai întunecate colțuri ale orașului Palermo, unde cei săraci și disperați ajung să-și zdrobească membrele pentru a primi banii din asigurare. Produs de cunoscuții actori de comedie italieni Salvatore Ficarra și Valentino Picone, Spărgătorul de oase este unul dintre cele mai dramatice filme italiene din ultimii ani, prezentat în avanpremieră mondială la Veneția. Proiecția va avea loc pe 22 martie, de la ora 20:00 la Cinema Arta.

Trailer: https://youtu.be/9MiKSWLRhDo

Vera, filmul duo-ului de artiști Tizza Covi și Rainer Frimmel, prezentat în secțiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția 2022, unde a și câștigat premiile pentru Cel mai bun regizor și Cea mai bună actriță, o are în distribuție și pe celebra Asia Argento și prezintă o versiune ficționalizată a poveștii Verei Gemma, fiica legendarului actor italian Giuliano Gemma. Va  rula pe 23 martie, de la ora 20:00, la Cinema Arta.

Trailer: https://youtu.be/VrFAiTWGLj4

Atlantida/ Atlantide, o docu-ficțiune a cunoscutului artist video Yuri Ancarani, prezintă o frântură din viața izolată și lipsită de perspective a tinerilor din insula Sant’Erasmo din laguna venețiană, unde Daniele, un tânăr de 24 de ani care face trafic de stupefiante cu o barcă mică și fâșneață, și-a propus să doboare un record de viteză. Filmul a câștigat Marele Premiu la Luxembourg City Festival 2022 și a fost nominalizat la Venice Horizons Award la Festivalul de Film de la Veneția 2021. Va fi prezentat pe 23 martie de la ora 20:00 la Cinema Victoria.

Trailer: https://youtu.be/8FMfqGqExeQ

Eu și Spotty/ Io e Spotty de Cosimo Gomez, o savuroasă comedie romantică suprarealistă despre un tânăr grafician singuratic și introvertit ce poartă un costum de câine, pretinzând că se numește Spotty, va rula în cadrul festivalului pe 24 martie de la ora 18:00 la Cinema Arta. Eu și Spotty a câștigat Audience Jury Award la Taormina Film Fest și îl are în rolul principal pe tânărul Filippo Scotti, premiat la Veneția pentru prestația sa din Hand of God.

Trailer: https://youtu.be/YS_k696bo-U

Pentru Chiara/ A Chiara, filmul lui Jonas Carpignano, cea de-a treia parte a trilogiei ce se întâmplă în Calabria (Mediterranea și A Ciambra), prezintă o perspectivă aspră și vie a noului sud al țării, în care o adolescentă de 15 ani trebuie să decidă asupra viitorului său, după ce descoperă că tatăl ei este implicat în ‘ndrangheta, mafia calabreză. Rolul Chiarei i-a adus tinerei Swamy Rotolo premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriță în rol principal, în timp ce regizorul Jonas Carpignano a câștigat Label Europa Cinemas la Cannes 2022 pentru acest film. Proiecția va fi pe 25 martie, de la 17:30, la Cinema Victoria.

Trailer: https://youtu.be/O7enm2b0BcU 

Încet-încet/ Piano Piano, în regia lui Nicola Prosatore, propune o incursiune urbană inedită, de data aceasta într-o suburbie a orașului Napoli în anii ’80, pentru a spune povestea locuitorilor unei clădiri ce urmează a fi demolate pentru a face loc altor construcții, într-o zonă care ar putea beneficia de o șosea ce o va conecta la centrul orașului. Filmul va rula pe 25 martie, de la ora 20:00, la Cinema Arta.

Trailer: https://youtu.be/0cMyVAXt9L8

Umbra zilei / L’ombra del giorno de Giuseppe Piccioni, o poveste de dragoste inedită care se naște în atmosfera apăsătoare de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, se vede la Cinema Victoria, pe 26 martie, de la 17:30. Riccardo Scamarcio (Eden à l’Ouest, John Wick, Master of None, Trei etaje / Tre piani, Traducătorii/ Les traducteurs) interpretează rolul principal, alături de Benedetta Porcaroli (Complet străini / Perfetti sconosciuti).
Trailer: https://youtu.be/qI9nR6nrIOM

Noaptea Fantomă/ Notte Fantasma, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Fulvio Risuleo, prezentat la festivalul de la Veneția 2022, invită spectatorii într-o plimbare nocturnă prin locuri simbolice ale Romei pe urmele lui Tarek, un tânăr de 17 ani, târât de către un polițist plin de secrete într-o călătorie urbană halucinantă. Proiecția va avea loc pe 26 martie, de la ora 20:00, la Cinema Arta.
Trailer: https://youtu.be/9nJ_36wRNp4

Bilete Cinema Arta: eventbook.ro/hall/cinema-arta-cluj-napoca

Bilete Cinema Victoria: cinemavictoria.ro/info-bilete/

Referințe

cinema-arta-cluj
  • Strada Universității, nr. 3, Cluj-Napoca

Inaugurat în 1913, Cinema Arta este unul dintre cele mai vechi cinematografe din regiune care este încă activ. vezi mai mult

cinema-victoria-cluj

Inaugurat în 1927, Cinema Victoria este unul dintre cinematografele de artă de reper din Cluj. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentApel de idei și propuneri de proiecte pentru ediția 2023 a Zilelor Clujului
Articolul următorGermania: 49€/lună pentru acces, inclusiv pentru turiști, la rețeaua de transport public din toată țara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.