Lansare “Turnuri ale cetății Clujului”, ce conține machetele a șapte dintre turnurile fortificației medievale a orașului

164

Duminică, 29 septembrie 2019, la centrul de cultura din Turnul Croitorilor, a avut loc lansarea oficială a publicației “Turnuri ale cetății Clujului”, primul set din colecția de planșe machetabile “deCluj”, ce conține modelele a șapte dintre turnurile fortificației medievale a orașului. Machetele au fost concepute de Klara Veer și Dan Burzo, reuniți în cadrul platformei culturale “deCluj”, iar kitul a fost publicat de editura IDEA DesignPrint.

Evenimentul de lansare “Turnuri ale cetății Clujului”, organizat în cadrul Zilelor Clujului

Machetele pop-up sunt gata ștanțate pe contur și pot fi ușor asamblate cu adeziv (aracet), indiferent de vârstă sau îndemânare. De asemenea, kitul include două hărți care vă ajută să descoperiți locația exactă a turnurilor, informații istorice despre cetatea medievală și despre breslele care au avut grijă de ea.

Doar trei dintre din cele șapte turnuri s-au păstrat până în prezent, celelalte fiind reconstituite pe baza fotografiilor de epocă realizate de fotograful Ferenc Veress în perioada anilor 1860, a desenelor publicate în secolul al XIX-lea în monografia lui Elek Jakab, dar și a releveelor desenate de faimosul arhitect clujean Lajos Pákey.

Machetele disponibile:
1. Turnul Croitorilor
2. Turnul Pielarilor / Pantofarilor
3. Turnul Aurarilor
4. Turnul de Poarta din ulita Podului
5. Turnul Pompierilor / Tesatorilor
6. Turnul de Poarta din ulita Ungurilor
7. Turnul de Poarta din ulita de Mijloc

deCluj a fost înființată în 2012 ca o platformă care pune în legătură oamenii, pentru a îi ajuta să-și împărtășească viziunea și acțiunea creativă legată de Cluj. Scopul proiectului este de a încuraja oamenii să exploreze în mod ludic moștenirea multiculturală a Clujului, ce reflectă dezvoltarea acestuia în diferite momente istorice.

“Turnuri ale cetății Clujului” poate fi cumpărată de la librăria IDEA, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, Nr 14 (vis-a-vis de Sora), sau online, pe eMag.ro

Anunțuri

Articolul precedentZilele Mănăşturului 2019: două zile de sărbătoare La Terenuri în Mănăştur
Articolul următorZilele Clujului 2019: Peste 300.000 de participanți în cele 4 zile de festival