Mera World Music, un festival pentru toate vârstele, combinând tradiții locale și muzica lumii

258

Curtea casei Szarka din Mera, la doar 13 km de Cluj, și-a deschis porțile pentru a șaptea oară pentru a deveni centrul world music în primul weekend din acest august.

Scopul Festivalului Mera World Music este de a aduce cultura diferitelor părți ale lumii mai aproape de Țara Călatei, iar în același timp de a prezenta valorile comunităților locale publicului divers al festivalului. 

În seara de deschidere a festivalului, publicul a fost martor la adevărate întâlniri muzicale: membrii Yekduy Band din Anglia sunt uniți de pasiunea comună pentru muzica populară maghiară, slovacă și est-europeană și pentru muzica țigănească. Trupa este întruchiparea a ceea ce reprezintă Mera World Music, deoarece în rândul membrilor sale se numără și un muzician de origine din Mera: chitaristul Rudolf Tóni.

Judelman’s Klezmer Kompanye a adus la Mera melodii idiș autentice, iar Bob Cohen, cobzarul trupei, a povestit și cum a avut șansa de a întâlni muzicienii de origine țigănească din Mera în vremea copilăriei sale. 

Seara a fost încheiată de un concert al lui Besh o droM, unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai world music maghiare. 

După ziua de deschidere, organizatorii vor oferi și activități în timpul zilei pentru vizitatorii care vin la Mera: familiile cu copii pot lua parte la activități folclorice tradiționale în Șurița copiilor, iar pentru adulți vor avea loc lecții de dans și cântece populare în șură. 

Un element de neratat al festivalului este expoziția lui Bruce Dale, fotograf al National Geographic care a adus la festival fotografiile sale din 1969 realizate în Mera și împrejurimi. Expoziția poate fi vizitată pe toată durata festivalului, iar amintirile localnicilor care însoțesc fotografiile dau o notă personală lucrărilor.

Sâmbătă și duminică, Muzeul Bivoliței din Mera va găzdui proiecții de filme documentare, și vor avea loc și tururile ghidate tradiționale în acest muzeu unic în lume.

În weekend, publicul va avea parte de o serie de delicatese muzicale: renumita trupă Barcelona Gipsy balKan Orchestra (Spania) aduce un mix de sunete din Balcani, Orientul Mijlociu și țărmurile mediteraneene, în timp ce Alostmen din Ghana (câștigător al Premiului Songlines pentru debut în 2021) vine cu o lume groovy de dans energic și melodii africane palpitante​​. Printre invitații festivalului se numără și trupa Interstate Express (USA), cu un mix special de cântece și melodii de dans americane, sau Nasip Kismet (TR, HU) care va aduce influențe muzicale turcești în lineup-ul din acest an.

Concertele sunt urmate și în acest an de casa dansului popular în șură, dar și de un DJ set semnat de Electroclown. 

Biletele, în număr limitat, se pot cumpăra pe pagina de web a festivalului meraworldmusic.ro.

Referințe

logo-mera-festival
  • Mera, Județul Cluj

Festival de world music în șură. vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentClujenii de la AROBS achiziționează Nordlogic, o companie fondată tot la Cluj
Articolul următorDepartament nou de urologie în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.