Someș Delivery activează râul în Florești în weekendul 4-5 septembrie 2021, prin amenajări temporare, activități pe apă și pe maluri, dezbateri și propuneri pentru autorități

152
Someș Delivery 2021, prima ediție pe râul din Florești, va avea loc pe 4 și 5 septembrie.

Asociația MiniMASS (Someș Delivery), Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS) și Asociația Clujul Sustenabil organizează prima ediție Someș Delivery Florești, care va avea loc pe 4 și 5 septembrie 2021, pe segmentul cuprins între zona străzilor Someșului, Tineretului și până la Ștrandul din Florești.

Evenimentul face parte din proiectul Someșul | Culoar Verde-Albastru – o propunere pentru transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin reamenajări, activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate.

Someș Delivery e un proiect independent ajuns la cea de-a șaptea ediție care până acum provoca și testa ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca, pe segmente diferite în fiecare an. Începând din 2021, proiectul se extinde către Florești, în luna octombrie se întoarce pentru ediția din Cluj, iar în primăvara anului 2022 va merge pe Someșul din Apahida. 

„Floreștiul trebuie să se deschidă spre Someș. Aglomerația dezvoltării urbane de aici are nevoie urgentă de spații verzi ample care pot funcționa ca niște supape pentru agrement și relaxare. Propun un exercițiu simplu de imaginare: un parc central la Florești, similar cu Parcul Central (Simion Bărnuțiu) din Cluj, pe malurile Someșului de aici. Zona în care dezvoltăm ediția Someș Delivery de aici este foarte potrivită pentru un astfel de parc. Avem ocazia în weekend-ul următor să testăm împreună această premisă.”, a declarat Marius Cătălin Moga, Președinte Asociația MiniMASS – Someș Delivery 

Organizatorii continuă proiectul an de an și integrează noi segmente din râu pentru că  sunt convinși că dacă ne dorim așezări mai verzi, e nevoie să ne apropiem altfel de apele care le traversează.

Someș Delivery Florești e o mare provocare pentru noi anul acesta. Venim pentru prima data într-un loc nou, puțin cunoscut nu doar pentru noi ci și pentru locuitorii din Florești. E o zonă în care sperăm ca toate eforturile de a aduce tehnica și logistica pentru evenimente să trezească imaginația și dorința locuitorilor și administrației pentru o zonă verde activă.”, a completat Cristina Bodnărescu, coordonator Someș Delivery 

Amenajări temporare pe râu construite în urma concursului de proiecte pentru tineri arhitecți, designeri și artiști

Amenajările și instalațiile pe care participanții la Someș Delivery 2021 | Florești le vor descoperi au fost selectate în urma concursului anual de proiecte ce aduce la un loc arhitecți, artiști și iubitori de natură mai aproape de râu.

Pentru prima oară, concursul nu s-a limitat doar la segmentul de râu din oraș, ci a dus ideile iubitorilor de Someș în amonte, la Florești. Participanții sunt tineri clujeni sau floreșteni care au identificat diferite probleme ale râului, au venit cu soluții și au fost sprijiniți financiar să le pună în practică. 

Harta amenajărilor temporare Someș Delivery 2021 | Florești.

Una dintre echipele câștigătoare a oferit mai multe detalii despre propunerea de amenajare: “Someșul din  Florești este un loc special și o oază de habitate și peisaje dar din păcate localitatea își întoarce spatele spre râu la fel cum a obișnuit în ultimii zeci de ani. Propunerea își face loc pe deal, la belvedere. Ea nu încearcă să se integreze în peisaj (cum nici blocurile din jur nu au făcut-o), ba dimpotrivă, devine un obiect foarte prezent, o entitate care are ceva de spus care aproape te atenționează pentru că de fapt acesta este scopul lui. Poate încă mesajul nu este clar dar odată ajuns pe deal ești invitat să intri în structura misterioasă de lemn pentru a afla mai mult.” – Andrieș Andreea Minodora, Farkas Kinga Timea și Olaru Ana Mădălina, echipa “Portal spre orașul posibil”. 

Câteva dintre instalațiile și amenajările propuse

Someșul nu “spală” deșeurile noastre!

O acțiune de informare și conștientizare a cetățenilor aflați în zona roșie, unde Someșul este cel mai afectat de depozitarea ilegală a deșeurilor, printr-o demonstrație practică de colectare selectivă, valorificare a deșeurilor și extragere de resurse. O dezbatere publică cu tema: Demontarea miturilor legate de depozitarea deșeurilor pe malurile, în albie și în râul Someș. 

Sesiuni riverane

Performance colaborativ ecologic al unei echipe de muzicieni şi poeţi. În formula actuală, echipa este compusă din 4 poeţi şi 3 muzicieni. Proiect propus de Irina Movileanu, Vlad Călin, Andrei Doboş, Florentin Popa, Rareş Moldovan, Vlad Moldovan, Jesica Baciu. 

La Pescuit

Un pavilion ce se raportează la cerințele viitorilor lui utilizatorilor și în același timp dorește să deschidă un dialog între utilizatorii frecvenți și noii vizitatori. Printr-un sistem structural elegant, pavilionul propune o zonă umbrită care în aceeași timp captează atenția trecătorilor pentru a-i aduce mai aproape de Someș.

Portal spre orașul posibil

O instalație participativă, o instalație-semnal. Propunerea grupului devine un obiect foarte prezent, o entitate care te face să privești atent și critic orașul. Portalul va fi realizat din plexiglas și va invita trecătorii să intervină și să devină parte din lucrare. 

Farul

Farul anunță prezența Someșului, prea puțin conștientizată de comunitatea din Florești, pe care o ghidează spre apă. Un volum simbolic, sugestiv, o piramidă pătratică dreaptă, cu o închidere teșită spre apele Someșului, cu un joc de lumină pe timp de zi și de noapte, anunță un loc de socializare, un spațiu care se prelungește până pe malurile apei, pe care o face accesibilă, prietenoasă, care te invită să o descoperi. 

La Trestie

“La Trestie” își propune să fie un instrument mediator între apă și oameni, încercând să se adreseze tuturor vârstelor. Propunerea de instalație poate găzdui activități pentru o mare diversitate de utilizatori, de la cei care doresc să stea la umbră, să asculte și să vadă peisajul, până la cei cu spirit ludic. 

Despre acestea, Martha Moroșan, coordonatorul de spațiul din cadrul Someș Delivery, a menționat: “În concurs am avut proiecte foarte faine și juriului i-a fost foarte greu să aleagă. Chiar dacă suntem în faza de șantier lucrurile arată deja foarte bine. Cei care au realizat instalațiile sunt super determinați, lucrează și pe ploaie și întuneric. E plăcut să vezi că se întâmplă ceva acolo și pe zi ce trece și vecinii sunt tot mai curioși.” 

Activitățile, evenimentele și ateliere propuse pentru floreșteni la Someș Delivery 2021 

Plimbări cu StandUp Paddle, tură de alergare pe malurile Someșului, Tur microhidro biologic pentru descoperirea vietăților din apă, dezbateri, sunt doar câteva dintre activitățile pe luciul și malurile Someșului. 

Someș Delivery este un eveniment family și kid friendly, astfel că cei mici vor putea lua parte la atelierul RE:Plastic | Ateliere pentru copii despre reciclare și upcycling cu Scientifica, pot urmări un spectacolul Teatru de animație | Maria, trihopterul și melcul de apă – Marionete și Microscopie sau pot lua parte la Turul hidrobiologic prin care se descoperă și analizează microorganismele din râu, organizat de echipa Din filele naturii.

Cei care doresc să testeze posibilitățile de activități sportive de-a lungul râului pot lua parte la o Tură de alergare lângă apă cu Runners Club, la Turul de biciclete pe traseul Ștrand Sun – Baraj Florești – Gilău – Florești, ghidat de Clubul de Cicloturism Napoca sau la plimbări pe apă cu caiace, by SUP Academy. 

De asemenea, Tibor Hartel, unul dintre cercetătorii de top ai României, invită participanții la un atelier participativ prin care se dorește a fi folosită știința cetățenilor în a contura viitoarea arie naturală protejată.

Adrian Dohotaru ( SOS – Someșul Nostru) va facilita o discuție deschisă despre Bugetare participativă, ediția 2022 și cum poate să se concentreze pe Someș și împrejurimi la nivelul Clujului metropolitan (Cluj-Napoca, Florești, Gilău, Apahida, Bonțida). 

Programul complet pentru weekendul 4-5 septembrie pe malurile Someșului din Florești, cât și condițiile de participare pot fi consultate aici: somesdelivery.ro/editii/sd-2021/.

Referințe

somes-delivery-logo

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. vezi mai mult

Îți facem povestea cunoscută prin comunicate de presă, articole și postări pe social media care rezonează cu publicul tău țintă, conținut distribuit prin intermediul rețelei noastre de parteneri.

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentBOOKR îl aduce pe Daniel Andor ca și consultant UX: „Vrem să revoluționăm modul în care clienții interacționează cu serviciile platformei”.
Articolul următorFestivalul Silvoiței 2021, la Vultureni, județul Cluj, între 25-26 septembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.