TIFF, printre fondatorii unei rețele de cooperare între mai multe festivaluri de film din Europa

59

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) se numără printre fondatorii rețelei de cooperare SMART7, alături de festivaluri de film din Polonia, Lituania, Portugalia, Spania și Grecia. SMART7 își propune să conecteze festivaluri de film europene cu obiective și viziuni similare pentru a defini tendințe comune în dezvoltarea industriei și culturii festivaliere, dar și pentru a răspunde nevoilor curente ale echipelor care organizează astfel de evenimente.

Rețeaua e compusă din următoarele festivaluri de film: New Horizons International Film Festival (Polonia), IndieLisboa International Film Festival (Portugalia), Thessaloniki International Film Festival (Grecia), Transilvania International Film Festival (Romania), FILMADRID International Film Festival (Spania), Reykjavik International Film Festival (Islanda) și Vilnius International Film Festival Kino Pavasaris (Lituania).

Fondatorii SMART7 își propun astfel să creeze un cadru de lucru comun pentru a îmbunătăți experiența festivalurilor și a echipelor care le organizează, accelerând profesionalizarea sectorului, dar și pentru a dezvolta circuitul de distribuție al filmelor europene, crescând și educând noi generații de cinefili și spectatori pentru filmele de pe continent.

SMART7 se bazează pe diversitateincluziune și un angajament ferm pentru sustenabilitate, valori care se vor reflecta în toate acțiunile rețelei. Inițiativa este rezultatul unei colaborări naturale între cele șapte festivaluri fondatoare, care au lucrat împreună în trecut și au o viziune similară despre viitorul industriei. SMART7 este susținut de Programul Europa Creativă MEDIA. Fondurile astfel obținute vor permite pe de-o parte organizarea unui program de activități menite să dezvolte schimbul internațional de experiențe și cunoștințe, iar pe de altă parte vor facilita crearea unui program comun de filme.

În următorii doi ani, vor fi organizate patru workshop-uri dedicate profesioniștilor din sectorul festivalier pe diferite subiecte: programare și dezvoltarea publicului; strângerea de fonduri și finanțările private; promovare și vânzare; sustenabilitate și practici ecologice. Workshop-urile vor fi deschise și altor agenți culturali pentru a amplifica impactul acestora și pentru a contribui la dezvoltarea industriei culturale în general.

La nivel internațional există rețele pentru multe branșe ale industriei, de la săli de cinema până la agenți de vânzări, care permit reprezentanților lor să se întâlnească, să facă schimburi de experiențe și de bune practici. Acest lucru este esențial atât pentru creșterea colaborărilor internaționale, cât și pentru o bună dezvoltare individuală. Rețeaua SMART7 își propune exact acest lucru, atât de necesar la nivelul festivalurilor de film. Formalizarea unor colaborări care s-au dezvoltat până acum într-un mod organic ne va permite să învățăm unii de la alții și să ne adunăm forțele pentru a propune publicului o experiență cât mai bună”, spune Claudia Droc, Manager Relații Internaționale, TIFF.

SMART7 anunță și lansarea unei Secțiuni Competitive, un program itinerant comun al festivalurilor, dedicat regizorilor aflați la început de carieră și construit din șapte filme inovatoarea, câte unul propus de fiecare organizație. Filmele vor fi proiectate în fiecare dintre festivalurile din rețea. Secțiunea va avea și un premiu de 5000 EUR, menit să susțină tinerii creatori, iar juriul care va decide filmul câștigător va fi format de studenți din fiecare țară.

SMART7 își propune astfel să devină un canal de promovare al filmelor europene, generând un spațiu de întâlnire între tineri creatori și publicul larg.

tiff-2023

Transilvania International Film Festival ediția 2023 va avea loc între 9-18 iunie. vezi mai mult

Înscrie afacerea și oferta ta în cel mai vizitat catalog online de firme, oferte și servicii al Clujului.

Articolul precedentNuntă la Palat – trendurile anului 2023 în domeniul nunților, prezentate la Muzeul de Artă din Cluj
Articolul următorIntersecția teatru-film explorată de teatrul Reactor, Cinema ARTA și Teatrul Maghiar de Stat Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.