Tradiții culinare armenești la Pensiunea Lacul Știucii din județul Cluj

2355
Pensiunea Lacul Știucii din județul Cluj este una din puținele locații unde se poate degusta ciorba de hurut cu urechiușe, după o rețetă tradițională a comunității armenești

Pensiunea Lacul Știucii este situată în localitatea Săcălaia, în imediata vecinătate a Lacului Știucilor, o rezervație naturală situată la cca 10 km de orașul Gherla (fostul Armenopolis), oraș ce a rămas unul dintre centrele importante ale comunității armenilor din Transilvania.

Pensiunea oferă doritorilor, pe lângă alte mâncăruri tradiționale, și ciorba de hurut cu urechiuşe (aganciabur, cum o numesc armenii), o reţetă caracteristică comunităţii armeneşti din Gherla.

Hurutul, condimentul tradițional armenesc

Hurutul, ingredientul special pentru ciorba cu urechiuşe, este un condiment armenesc realizat din lapte fermentat, pătrunjel și țelină.

Se spune că armenii imigranți, stabiliți în România acum câteva secole, au inventat acest condiment pe drumul lor de pribegie, din necesitate, venind dinspre Armenia spre Bucovina, de unde apoi au migrat în Transilvania.

Pastă de hurut la borcan

“Laptele se pune la prins cam trei-patru săptămâni, în fiecare zi trebuie amestecat, după care se pune la fiert. La 5 l de lapte se pune un kilogram jumătate de patrunjel tocat și vreo 10 bucăți de țelină. Se fierbe până se îngroașă.”, ne dezvăluie rețeta d-na Molnar Ana-Maria din Gherla, ce încă fabrică hurutul după o tradiție de sute de ani.

Mai demult din hurut se făceau conuri ce erau puse la uscat, dar acum forma de stocare s-a modernizat, iar pasta de hurut este conservată în borcane. 

Ciorba armenească de hurut cu urechiuşe

Ciorba de hurut cu urechiuşe este o reţetă caracteristică comunităţii armeneşti din Gherla şi care este desăvârşită de laptele fermentat timp de săptămâni cu verdeţuri de grădină (mai ales pătrunjel).

D-na Marika, bucătăreasa Pensiunii Lacul Știucii

Urechiuşele folosite în ciorba de hurut sunt o variantă autohtonă de tortellini, dar mult mai mici. Sunt umplute cu carne tocată de vită, piperată și ceapă. 

Cu ocazia tradiționalei sărbători anuale a comunității armenești din Gherla, Sfântul Grigore Luminătorul, ce are loc la 4 săptămâni de la Rusalii, gospodinele armence din localitate pregătesc la masa festivă ciorba aganciabur, preparând mii de bucăți de urechiușe. 

Sutele de oaspeți, veniți special la Gherla din toate colțurile lumii, care an de an onorează această mare sărbătoare religioasă de origine armenească servesc cu multă plăcere specialitatea casei, ciorba de hurut.

Turiștii pot degusta tradiționala supă, cu orice ocazie, la Pensiunea Lacul Știucii.

Urechiușe umplute cu carne tocată de vită, folosite în ciorba de hurut

Pensiunea Lacul Știucii

Situată la cca 10 km de Gherla, chiar lângă rezervația naturală “Lacul Știucilor”, Pensiunea Lacul Știucii oferă, pe lângă deliciile culinare tradiționale și o panoramă de vis asupra lacului “deltă în miniatură”.

 Panorama asupra lacului, văzut din Pensiunea Lacul Știucii

Atracția turistică a zonei o reprezintă în special lacul, format pe locul unei vechi exploatări de sare. În prezent apele lacului sunt dulci datorită colmatării cu aluviuni aduse de pe versanți și depunerii sedimentelor de natura organică, care împiedică apa să vina în contact cu sarea. 

Lacul Știucilor este singurul lac natural din Transilvania care nu a suferit nicio influență negativă semnificativă umană, este cel mai adânc lac natural dulce din interiorul țării, profunzimea sa ajungând la circa 10 m și este singurul lac interior din Câmpia Transilvaniei pe care se dezvoltă plauri (formațiuni de stuf plutitor), la fel ca în Delta Dunării.

Lacul Știucilor la începutul verii

Pensiunea Lacul Știucii oferă servicii de cazare în 8 camere și un apartament spațios. Camerele se pot ocupa în regim single sau double. Încăperile sunt dotate cu 2 paturi simple sau cu pat matrimonial și au grup sanitar propriu. Spațiile de cazare sunt dispuse pe 2 etaje.

Piscină la Pensiunea Lacul Știucii

Pensiunea dispune și de o piscină încălzită, ce oferă turiștilor momente relaxante pe parcul întregii zile și a serii.

Referințe

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCum e să faci un film de lungmetraj în Cluj-Napoca? Interviu cu regizorul și producătorul “Vineri 3”, Rareș Abraham.
Articolul următorWolfpack Digital se implică în sprijinul sănătății mintale, prin dezvoltarea de soluții digitale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.