Turnul Pompierilor
Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de "Poarta Mică din ulița Săpunului" (în maghiară Szappany utcai kis kapu).
Turnul Pompierilor împreună cu o porțiune de zid este unul din puținele fragmente din a doua incintă medievală de apărare a Clujului care se mai păstrează și astăzi.
Respectiva poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual: Turnul Pompierilor. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor.
Din 2017, Primăria Cluj-Napoca a început un proces amplu de reabilitare a Turnului, prin care a fost reparată toată structura turnului și iar acoperișul de sticlă a fost înlocuit cu o terasă cu rol de observator urban.
Lucrările de restaurare a monumentului istoric Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca au fost finalizate în decembrie 2022, iar în 20 martie 2023 obiectivul a fost oficial deschis publicului.
Turnul a fost introdus în circuitul turistic, atât ca punct de belvedere – nivelul superior permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului – precum și ca spațiu dedicat evenimentelor culturale.
Referințe recente
- Turnul Pompierilor este deschis pentru vizitare publicului, accesul fiind gratuit (21 martie 2023)
- Vechi și nou în armonie, Turnul Pompierilor din Cluj reabilitat și readus la o nouă viață (FOTO) (17 martie 2023)
- Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca va fi deschis publicului în prima parte a lui 2023 (21 decembrie 2022)