Acasă Turnul Pompierilor

Turnul Pompierilor

turnul-pompierilor-cluj-1

Turnul Pompierilor

Turnul Pompierilor a fost construit în anul 1574 în cadrul celei de-a doua incinte medievale de apărare a orașului. Inițial a purtat denumirea de "Poarta Mică din ulița Săpunului" (în maghiară Szappany utcai kis kapu).

Turnul Pompierilor împreună cu o porțiune de zid este unul din puținele fragmente din a doua incintă medievală de apărare a Clujului care se mai păstrează și astăzi.

Respectiva poartă a supraviețuit deoarece în secolul al XIX-lea a fost înălțată și folosită până la începutul secolului al XX-lea de pompieri pentru supravegherea orașului, de aici provenind și numele actual: Turnul Pompierilor. După ce a încetat a mai fi folosit ca punct de observare a incendiilor, turnul a găzduit Muzeul Pompierilor.

Din 2017, Primăria Cluj-Napoca a început un proces amplu de reabilitare a Turnului, prin care a fost reparată toată structura turnului și iar acoperișul de sticlă a fost înlocuit cu o terasă cu rol de observator urban.

Lucrările de restaurare a monumentului istoric Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca au fost finalizate în decembrie 2022, iar în 20 martie 2023 obiectivul a fost oficial deschis publicului.

Turnul a fost introdus în circuitul turistic, atât ca punct de belvedere – nivelul superior permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului – precum și ca spațiu dedicat evenimentelor culturale.

Referințe recente


Date de contact și localizare

Strada Tipografiei, Cluj-Napoca

Turnul Pompierilor 0 recenzii

Scrie o recenzie

Nu există încă recenzii la această pagină

Scrie o recenzie

Adresa ta email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *