Expert olandez: “Strada Potaissa este ca un diamant neșlefuit. Are nevoie doar de o viziune pe termen lung.”

450

În perioada 23-25 iulie 2021, pe Strada Potaissa din Cluj-Napoca a avut loc “Piața de flori altfel“, un eveniment de regenerare urbană organizat de Asociația Daisler, aflat deja la a 5-a ediție. Producători din întreaga țară au fost prezenți în centrul Clujului cu flori de sezon, arbuști, cactuși și plante aromatice, iar strada s-a activat prin prezența clujenilor, care s-au bucurat de spațiul verde și umbra de lângă zidul cetății medievale a Clujului.

La evenimentul de pe Strada Potaissa a participat și arhitectul peisagist olandez Victor Dijkshoorn, care a susținut un workshop special plecând de la eforturile deja realizate de Asociația Daisler înspre transformarea permanentă a străzii.

În prezentarea sa, arhitectul olandez a pus accentul pe necesitatea de a crea o viziune pe termen lung pentru Strada Potaissa, dublată de o poveste care să aducă strada atât în atenția publicului cât și în atenția Primăriei. 

La discuții au participat și membri ai Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, membrii ai Uniunii Arhitecților din România, reprezentanți ai Asociației Peisagiștilor din România – Filiala Nord-Vest, dar și consulul onorific al Olandei la Cluj-Napoca, Wouter Reijers.

“Potaissa are o valoare incredibil de mare. Este ca un diamant neșlefuit.”

În cursul dezbaterilor, arhitectul olandez a pus de mai multe ori accentul pe valoarea și unicitatea pe care zidul medieval al orașului vechi o dă acestei străzi, pe care a comparat-o cu un diamant neșlefuit.

“Strada Potaissa are o valoare de incredibil de mare, deoarece ești chiar lângă zidul cetății medievale a orașului. Nu poți cumpăra sau reconstrui așa ceva, este deja aici, așa că este cu adevărat cea mai mare valoare care o poți avea. Este ca un diamant neșlefuit.”, a declarat arhitectul olandez. “Cred că adăugând mici elemente pe această stradă, totul poate deveni mult mai interesant.”, a explicat arhitectul.

Arhitectul este de părere că trebuie găsită un tip de conexiune a publicului cu strada, pentru că valoarea există deja, doar că încă puțini oameni au descoperit-o. Când o parte mai mare a orașului va începe să vorbească despre această stradă, și Primăria va fi mult mai interesată în a se implica. Acesta este considerat primul pas în crearea unei viziuni și în regenerarea permanentă sau semi permanentă a străzii.

“În cele din urmă, oamenilor le plac poveștile când vizitează un loc, cred că toți avem nevoie de povești, asta ne face să ne simțim mai vii. Și această stradă are nevoie deci de o poveste.”, concluzionează arhitectul olandez.

“Cred că e un loc foarte frumos pentru petrecerea timpului. Strada ar putea fi considerată inima Clujului.”

La discuțiile despre Strada Potaissa a participat și consulul onorific al Olandei la Cluj-Napoca, Wouter Reijers. În cursul discuțiilor, Wouters a remarcat că Strada Potaissa este “un loc foarte frumos pentru petrecerea timpului liber”, o “strada care ar putea fi considerată inima Clujului.”.

“În primul rând, când mă gândesc la Cluj este ceva care îmi lipsește în oraș, și acest ceva este o “inimă a orașului’. Adică un spațiu mai izolat, fără trafic, dar în același timp central. Există, desigur, mai multe locuri similare ca și Potaissa în Cluj, dar nu există un loc atât de mare ca și suprafață, ca și această stradă. Potaissa este foarte liniștită, are multă istorie, așa că este foarte relaxant să stai aici, iar dacă te uiți la zid îți poți lăsa mintea liberă, să te gândești la ceea ce a fost în trecut. Cred că această stradă este un loc foarte frumos pentru petrecerea timpului liber. Cred că există oportunități în dezvolta această stradă în ceva, să spunem, semi-permanent. Spun semi-permanent, pentru că ar trebui să fie posibil întotdeauna să îndepărtezi instalațiile adăugate, pentru că este o stradă cu istorie, așa că nu vrei să distrugi nimic de valoare, trebuie să creezi ceva pe care să-l poți lua înapoi fără a deteriora ce există.”, a menționat Wouter Reijers consulul onorific al Olandei la Cluj-Napoca.

“Avem spații din oraș neutilizate și ar trebui să fim foarte atenți cum le folosim.”

La dezbaterea de pe Potaissa a participat și arhitectul Mihai Racu, reprezentat al Uniunii Arhitecților din România. Mihai a atras atenția asupra faptului că orașul, operatorii HoReCa  sau organizatorii de evenimente, mizează prea mult pe spațiile publice deja consacrate și că există spații în oraș nefolosite, o resursă valoroasă neexploatată corespunzător. 

“Strada Potaissa este un exemplu care se poate extinde la scară mult mai mare. Avem spații din oraș nefolosite și ar trebui să fim foarte atenți cum le folosim. Sunt o resursă foarte valoroasă și epuizabilă. Strada Potaissa, deși e în centrul orașului, este un loc câteodată uitat. Evenimentul ‘Piața de flori altfel’ ne arată că Potaissa poate să găzduiască activități și evenimente interesante. Să nu mizăm deci doar pe spațiile deja consacrate din oraș. Să ne gândim deci cum folosim această resursă și cum să facem ca ea să nu fie, în același timp, abuzată.”, a declarat Mihai Racu.

Strada Potaissa – Piața de flori altfel

Proiectul “Strada Potaissa – Piața de flori altfel”, organizat anual de Asociația Daisler, este inspirat de seria de evenimente street delivery, și vrea pună în valoare această strada uitată de lângă zidul cetății, testând reacția publicului la diverse modalități de transformare a zonei, în speranța că într-o zi acest lucru se va întâmpla definitiv. 

Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler și fondatorul Strada Potaissa

“Acum. Aici. Cele două instalații de lumină pe care le-am adus pe Strada Potaissa vorbesc despre nevoia ei de a se transforma astăzi. Aceste locuri cu mult potențial despre care vorbește lumea trebuie să intre în mentalul colectiv, după cum susțin și experții, ca zone extrem de versatile și necesare. Sunt locuri atipice care au nevoie doar de puțină atenție pentru a deveni acel colț de altceva din centrul orașului. Există viziune, lucrăm la implementarea ei, așa cum spun și specialiștii. Doar vorbim despre cea mai frumoasă stradă din România”, spune Andi Daiszler, președintele Asociației Daisler și fondatorul Strada Potaissa. 

Referințe

strada-potaissa-cluj-logo
  • Strada Potaissa, Cluj-Napoca

Strada Potaissa este o piață de flori altfel, un eveniment inspirat de seria Street Delivery. Strada Potaissa este o încercare… vezi mai mult

Servicii Cluj

Catalogul producătorilor clujeni.

Articolul precedentCompania clujeană de IT Wolfpack Digital este noul partener al Federației Române de Scrimă
Articolul următor3 organizații din Cluj propun cel mai mare spațiu public din România, de-a lungul Someșului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.